A | A | A

Aambeien

aambeien

Haemorrhoïden, oftewel aambeien, zijn uitgezakte zwellichamen bij de anus. Zwellichamen heeft iedereen en bevinden zich aan de binnenkant op het eind van de endeldarm en het begin van de sluitspier. De functie van zwellichamen is het lucht- en waterdicht afsluiten van het laatste stuk van de endeldarm.


Aambeien zijn dus eigenlijk gezwollen bloedvaten. Soms zijn ze zo gezwollen dat ze naar buiten uitpuilen. Het is een pijnlijk gevoel, vooral tijdens en na de stoelgang. Soms bloeden ze, of raken ze ontstoken. Echter, niet alle bloedingen uit de anus hoeven van aambeien afkomstig te zijn. Ook als u zeker weet dat u aambeien heeft, kan dat bloeden toch door iets anders veroorzaakt worden. Daarom moet uw arts in geval van bloedingen altijd vaststellen waardoor het precies komt.

aambeien

Wanneer u last ondervindt tijdens en na de stoelgang kan dit door aambeien komen. Om deze diagnose te stellen zal een proctologisch onderzoek gedaan worden waarbij de dermatoloog de omgeving van de anus en de anus zelf zal onderzoeken. Wanneer u de vijftig gepasseerd bent is de kans groter dat er aanvullend onderzoek nodig is om andere oorzaken uit te sluiten.

aambeien

Afhankelijk van de ernst van de aambeien zijn er verschillende mogelijkheden die wij u aan kunnen bieden. Het merendeel van de behandelingen wordt reeds tijdens uw eerste bezoek aan ons Centrum uitgevoerd. Meestal zijn meerdere behandelingen noodzakelijk.


Scleroseren

Het spuiten van een irriterende vloeistof onder het slijmvlies. Als gevolg van de daardoor optredende reactie verkleeft het slijmvlies aan de onderlaag en ruimt het lichaam zelf het restant op. De injecties zijn nagenoeg pijnloos.

Veelgestelde vragen

Veel mensen die aambeien hebben durven niet naar de dokter, omdat ze zich schamen. Maar het is een veelvoorkomende aandoening. Boven de 50 jaar komt het zelfs bij bijna de helft van de mensen voor. Hieronder staan de meest gestelde vragen en de antwoorden over deze aandoening.

 

Veelgestelde vragen over aambeien

  • Kan ik op korte termijn een afspraak maken?

    Ja, doorgaans is dat mogelijk. Momenteel zijn de wachttijden helaas langer dan dat u van ons gewend bent. Kijkt u op de homepage naar de actuele wachttijden

  • Hoe lang duurt een afspraak?

    Een afspraak voor de behandeling van aambeien op de polikliniek duurt ongeveer 10 minuten.

  • Wordt mijn bezoek en eventuele behandeling van aambeien vergoed?

    Uw bezoek en behandeling wordt sowieso door de zorgverzekering vergoed indien u verwezen bent door uw huisarts. Houdt u echter wel rekening met uw eigen risico! In 2024 is dit op minimaal €385,- vastgesteld.

  • Kan ik gewoon sporten met aambeien of na de behandeling?

    In principe wel, maar sporten waarbij u veel krachten moet zetten, zoals powerliften, kunnen de aambeien wel erger maken. Na de behandeling van aambeien is het verstandig om een week rustig aan te doen.

  • Is de behandeling pijnlijk?

    Het kan een beetje onprettig aanvoelen, maar over het algemeen is de behandeling nagenoeg pijnloos.

  • Hoe lang duurt het voordat ik effect van de behandeling merk?

    Bij de meeste behandelingen zal na ongeveer een week een flinke verbetering merkbaar zijn. Wanneer de klachten bij u dan nog niet verminderd zijn, dient u contact op te nemen via ons algemene telefoonnummer.

  • Wat kan ik zelf doen om de klachten te verminderen of aambeien te voorkomen?

    Aambeien worden vaak veroorzaakt door een slechte stoelgang. Door op uw voeding te letten kunt u de stoelgang verbeteren waardoor de klachten kunnen verminderen of zelfs compleet verdwijnen. Een vezelrijk dieet (30-40 gram voedingsvezels per dag) in combinatie met genoeg vochtinname (2L per dag) zorgt ervoor dat de stoelgang soepeler wordt en u minder hoeft te persen. Ook is het verstandig om uw toiletbezoek niet te lang uit te stellen. Dit voorkomt dat uw stoelgang weer steviger wordt. Daarnaast kunt u door regelmatig te bewegen de stoelgang stimuleren. Een half uur per dag fietsen of wandelen is reeds voldoende.

  •  

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen