A | A | A

Nederlanders checken huid onvoldoende op verdachte plekjes

Meer dan de helft van de Nederlanders van 20 tot 50 jaar checkt de huid zelf niet genoeg of nooit op verdachte plekjes. Vaak heeft men ook geen idee waar hij op moet letten bij het controleren van de huid. Je huid regelmatig zelf controleren is cruciaal: 99% van de mensen die melanoomkanker krijgen, overleeft de ziekte door vroege opsporing. Om Nederlanders bewuster te maken van het belang van het regelmatig checken van de huid, is Stichting Melanoom vandaag gestart met de campagne #checkjezelf.

Meest agressieve vorm van huidkanker

Jaarlijks krijgen bijna 6000 mensen te horen dat zij melanoom - meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker - hebben. Er overlijden 800 mensen aan deze ziekte. Veel mensen hebben geen idee waar ze op moeten letten bij het zelf controleren van de huid, terwijl het echt je leven redt als je er op tijd bij bent.

Checken

Onze dermatologen adviseren om één keer per kwartaal de huid te checken op verdachte plekken. Uit onderzoek van Stichting Melanoom blijkt dat twintigers het minst vaak hun eigen huid bekijkt, terwijl melanoom in de top 3 staat van meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren. Bovendien weten twee op de vijf Nederlanders  niet wat een melanoom is.

Bekijk hier de campagnevideo #checkjezelf

 Stichting Melanoom

Stichting Melanoom is sinds 1995 de patiëntenorganisatie voor mensen met huid- en oogmelanoom. De missie van Stichting Melanoom: minder melanoom en meer genezing. Op de site van Stichting Melanoom vindt u een checklist waar op gelet moet worden bij zelfcontrole van de huid.

U kunt hier onze melanoomkaart downloaden. Op deze kaart wordt uitgelegd hoe u uw huid het beste kunt controleren en waar u op moet letten. U kunt deze kaart ook bij ons opvragen via 072-515 77 44 of via info@centrum-oosterwal.nl of op komen halen bij de balie.

 

 

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen