A | A | A

Blijf niet te lang lopen met lymfoedeem

Bij lymfoedeem heeft u veel vocht in meestal uw arm of been. Dit kan veel klachten geven en uw bewegingen flink beperken. Er kan gelukkig veel gedaan worden om de klachten te verminderen. Fleboloog Michael Mooij beantwoordt vijf vragen over lymfoedeem in de medische column van het Noordhollands Dagblad.

 Wat is lymfoedeem?

“Een abnormale ophoping van lymfevocht, meestal in armen of benen, maar het kan overal in het lichaam voorkomen. De oorzaak kan aangeboren zijn. Er is dan een tekort aan lymfevaten. Dit kan al vroeg zichtbaar zijn, maar treedt meestal op tussen de 20 en 45 jaar. Het kan ook ontstaan na verwijdering of beschadiging van lymfeklieren, bijvoorbeeld bij de behandeling van kanker.”

Wat zijn de klachten?

“Dat varieert van zwelling, die soms zo fors kan zijn dat een patiënt geen blouse of broek meer aan kan, tot klachten als een zwaar gevoel of een bandgevoel. Door de zwelling kan de bewegingsfunctie beperkt raken.”

Zijn er risico’s voor complicaties?

“Ja, de belangrijkste complicatie is wondroos, een acute infectie van de huid door bacteriën die gepaard kan gaan met hoge koorts. De patiënt voelt zich fl ink ziek en het been of de arm wordt pijnlijk en rood. Herhaaldelijke infecties leiden tot schade aan lymfevaten waardoor het oedeem kan verergeren. Het is belangrijk wondjes te voorkomen die een bron van infectie kunnen zijn. Ook een onschuldige huidschimmel kan een bron van infectie vormen en moet behandeld worden.”

Wat kunt u er aan doen?

“De belangrijkste behandeling bestaat uit compressietherapie. Als het been gezwollen is dan wordt de patiënt eerst behandeld met een goed aangelegd verband, waardoor het lymfevocht vermindert. Als het been dunner is, wordt een therapeutische elastische kous aangemeten door een bandagist. Daarnaast kan manuele lymfedrainage worden toegepast door een huidtherapeut. Al deze specialistische kennis is aanwezig in Centrum Oosterwal. Het is verstandig om op tijd met de behandeling te starten. Als lymfoedeem namelijk lang bestaat, kan dat leiden tot verharding van het onderhuidse weefsel, waardoor de arm of het been dik blijft.”

Hoe verder?

“Helaas is genezing van lymfoedeem niet mogelijk. Wel blijft het belangrijk lymfoedeem te behandelen om de klachten te  verminderen en te voorkomen dat het erger wordt. Wanneer lymfeklieren na een operatie verwijderd zijn, kan soms verbetering optreden. De patiënt blijft vaak afhankelijk van elastische kousen.”

"Vragen aan de specialist" is een medische column die met regelmaat verschijnt in het NHD. Klik hier om het originele artikel te bekijken zoals is verschenen in het Noordhollands Dagblad van zaterdag 8 april 2017.

 

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen