A | A | A

dermatoloog Brenninkmeijer beantwoordt vragen over huidveroudering in het Noordhollands Dagblad

Huidveroudering is een natuurlijk proces waar iedereen mee te maken krijgt. De een heeft er geen probleem mee en de andere stoort zich eraan. Gelukkig is er vaak iets aan te doen. Dermatoloog dr. Elian Brenninkmeijer beantwoordt vijf vragen over huidveroudering in de medische column van het Noordhollands Dagblad.

Wat is huidveroudering?

“Als we ouder worden, verandert onze huid. Deze wordt slapper en er kunnen onregelmatigheden en kleurverandering ontstaan. Ook krimpen onze gezichtsbotten en verliezen we spier en vetweefsel, waardoor de huid niet meer zo strak om ons gezicht heen zit.”

Wat gebeurt er met je huid?

“Vanaf het 30e levensjaar begint de huid tekenen van veroudering te vertonen, het verliest o.a. elastine en collageen. Hierdoor wordt de huid slapper en gaat hangen. Ook wordt de huid dunner en droger. Er ontstaan rimpels, plooien, (pigment)vlekken en rode vaatjes.”

Hoe ontstaat huidveroudering?

“Naast het natuurlijk verouderingsproces, kan de huid versnelt verouderen door externe factoren. Denk hierbij aan zonlicht, roken, stress en ongezonde voeding.”

Wat kunt u er zelf aan doen?

“Wees voorzichtig met zonlicht. Gebruik een crème met een hoge zonbeschermingsfactor. Probeer niet te roken en drink voldoende water.”

Wat zijn mogelijke behandelingen?

“Naast tijdelijke injectables, zoals botox en fillers kan een chirurgische ingreep, zoals eenooglidcorrectie of een facelift een oplossing zijn. Daarnaast kunnen huidoneffenheden behandeld worden met laser of flitslicht. Uniek in Nederland is Forever Young BBL, een huidverjongende behandeling op basis van flitslicht die het genetisch verouderingsproces aanpakt en zelfs stop kan zetten.”
“Bij Centrum Oosterwal kunt u voor alle cosmetische gezichtsbehandelingen terecht. Ons gedreven cosmetisch team bestaat uit samenwerkende dermatologen, plastisch chirurgen, laser- en huidtherapeuten en cosmetisch artsen. Een goede voorlichting is heel belangrijk, daarom is een eerste cosmetisch consult bij ons altijd kosteloos en vrijblijvend.”

"Vragen aan de specialist" is een medische column die met regelmaat verschijnt in het NHD. Klik hier om het originele artikel te bekijken zoals is verschenen in het Noordhollands Dagblad van zaterdag 27 mei 2017.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen