A | A | A

Moedervlekken

moedervlekken

Onrustige moedervlekken zijn meestal goedaardig, maar kunnen voorlopers zijn van melanomen. Een melanoom is een vorm van huidkanker die uitgaat van de pigmentcellen. Zij kunnen ontstaan uit moedervlekken met of zonder pigment. Een enkele keer ontstaan ze uit plekken die eerder geen moedervlek waren. Echter, de kans dat een moedervlek kwaadaardig wordt is minder dan 1 op een miljoen. Het merendeel zal dus altijd goedaardig blijven!

Het ontstaan van moedervlekken

Een moedervlek ontstaat door een plaatselijke ophoping van pigmentcellen in de huid. Hierdoor vormen zich bruine of zwarte vlekjes. Ze zijn meestal vlak, maar kunnen ook verheven zijn.

De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen gevonden dat aanleg een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van moedervlekken en het melanoom. Sommigen beweren dat de hoeveelheid zonlicht waaraan men is blootgesteld tijdens de puberteit een rol speelt in het ontstaan van goedaardige moedervlekken en kwaadaardige moedervlekken. Hiervoor zijn nog geen onomstotelijke bewijzen geleverd. UV-straling draagt echter wel bij aan het ontstaan van andere soorten huidkanker.

Wanneer men onrustige moedervlekken -of er meer dan 100 heeft- is er een verhoogde kans op een vorm van huidkanker. Men dient ook altijd wantrouwig te worden wanneer moedervlekken gaan jeuken, steken of pijn doen, wondjes of korstjes vertonen. Het is dan ook verstandig om in dergelijke gevallen uw huid zelf met regelmaat preventief te controleren of periodiek een preventieve huidscan te doen.

Het is altijd belangrijk uw huid regelmatig zelf te controleren op verdachte plekjes. Wij adviseren dit één keer per kwartaal te doen. U kunt hierbij onze melanoomkaart gebruiken. Op deze kaart staat uitgelegd hoe u uw huid het beste kunt controleren en waarop u moet letten. U kunt deze kaart ook bij ons opvragen via 072-515 77 44 of via info@centrum-oosterwal.nl of op komen halen.

moedervlekken

In de meeste gevallen is voor uw dermatoloog met het blote oog goed te onderscheiden wanneer er sprake is van een goedaardige dan wel kwaadaardige moedervlek. Bij twijfelgevallen kunnen aanvullende onderzoeken gedaan worden.

Dermatoscopie

Dit is een niet-pijnlijk onderzoek waarbij de arts met behulp van een speciale lens de moedervlek 10X vergroot kan onderzoeken. Op deze manier kunnen andere kenmerken van de vlek worden onderscheiden die met het blote oog niet te zien zijn. Dit kan eveneens bij uw eerste bezoek aan ons Centrum gedaan worden.

Huidbiopsie

Bij verdenking op een melanoom wordt de afwijking in zijn geheel verwijderd. Afhankelijk van de uitslag van de patholoog moet er soms nog extra huid worden weggenomen.

moedervlekken

Goedaardige moedervlekken blijven meestal gewoon goedaardig en hoeven niet per se verwijderd te worden. Wanneer het verdachte moedervlekken betreft worden deze altijd verwijderd.

Om een moedervlek weg te halen zijn verschillende methodes mogelijk. Behandeling is in de meeste gevallen tijdens het eerste bezoek aan ons Centrum al mogelijk.

Shave excisie
Bepaalde goedaardige huidgezwelletjes, zoals een moedervlek kunnen met deze relatief eenvoudige techniek worden verwijderd. Nadat de moedervlek en de huid eromheen is verdoofd wordt het met behulp van een mesje gelijk aan de omliggende huid weggesneden. Men schaaft als het ware de moedervlek af. Het stukje huid wordt naar de patholoog opgestuurd voor onderzoek waarvan de uitslag binnen maximaal 2 weken bekend is. Achteraf kunt u er soms een klein oppervlakkig litteken aan overhouden.

Excisie
Onder plaatselijke verdoving wordt operatief weefsel verwijderd. De wond wordt gehecht en afgedekt met een pleister die u regelmatig moet vervangen. Het verwijderde weefsel wordt door een patholoog onderzocht om zeker te zijn van de feitelijke diagnose. Na 5 tot 14 dagen worden de hechtingen verwijderd en is de uitslag van de patholoog meestal bekend. Indien het om een kwaadaardige moedervlek gaat dient u met regelmaat gecontroleerd te worden gedurende 5 tot 10 jaar. In sommige gevallen is de controleperiode tot 10 jaar na de ingreep. In andere gevallen is slechts een eenmalige controle nodig.

Voorkomen
Als u twijfelt over een moedervlek ga dan naar uw huisarts of dermatoloog. De 5 jaar overlevingsratio van patiënten waarbij een melanoom is ontdekt en behandeld voordat het de lymfeklieren heeft aangetast is 99%. Controleer uw huid dus regelmatig! Centrum Oosterwal heeft daarvoor een handige kaart ontwikkeld, download deze hier

Lees hier meer over preventie en de huidscan..

Veelgestelde vragen over moedervlekken

 

Veelgestelde vragen over moedervlekken   

  • Kan ik op korte termijn een afspraak maken?

    Ja, doorgaans is dat mogelijk. Momenteel zijn de wachttijden helaas iets langer dan dat u van ons gewend bent. Kijkt u op de homepage naar de actuele wachttijden.  

  • Hoe lang duurt een afspraak?

    Een afspraak voor een consult of behandeling op de polikliniek duurt ongeveer 10 minuten.

  • Wordt mijn bezoek en eventuele behandeling van moedervlekken vergoed?

    Uw eerste bezoek wordt sowieso door de zorgverzekering vergoed indien u verwezen bent door uw huisarts. Houdt u echter wel rekening met uw eigen risico! In 2024 is dit op minimaal €385,- vastgesteld. Indien een moedervlek goedaardig is en alleen verwijdering gewenst is om cosmetische redenen wordt deze niet vergoed vanuit uw basisverzekering en dient u de behandeling zelf te betalen. Deze rekening kunt u alsnog indienen bij uw zorgverzekeraar en eventueel vanuit uw aanvullende verzekering vergoed krijgen.

  • Mijn moedervlek is verwijderd wanneer mag ik douchen?

    U mag na een dag weer kort douchen. 

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen