A | A | A

1 op de 5 nederlanders krijgt huidkanker

In tien jaar tijd is het aantal mensen dat de diagnose huidkanker krijgt verdrievoudigd. Vijf vragen over huidkanker aan Menno Gaastra, dermatoloog bij Centrum Oosterwal in Alkmaar.

Kan iedereen huidkanker krijgen?

“Eén op de vijf Nederlanders krijgt ooit een vorm van huidkanker. Jaarlijks zijn er meer dan 50.000 nieuwe huidkankergevallen. Met name de hoeveelheid zon op jonge leeftijd is bepalend voor het ontstaan van huidkanker. De zonschade die je huid toen heeft opgelopen is blijvend. De laatste jaren zien we vaker jonge mensen met huidkanker.”

Welke vormen van huidkanker zijn er?

“De meest voorkomende vorm van huidkanker is het basaalcelcarcinoom. Deze ontstaat meestal op delen van de huid die ooit zonschade hebben opgelopen. Het is goed te genezen. De zon is ook de grootste boosdoener bij het plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm kan uitzaaien en treffen we regelmatig aan bij mensen die veel en langdurig zijn blootgesteld aan de zon. De meest  agressieve vorm van huidkanker is het melanoom en ontstaat veelal uit een moedervlek”.

Waaraan is huidkanker te herkennen?

“Vaak beginnen de plekken met wondjes die niet willen genezen. Korstjes die komen en gaan. Ook kan een rood glanzend of huidkleurig bobbeltje ontstaan dat langzaam groter groeit. Bij enige twijfel wordt een stukje huid afgenomen en onderzocht. Als u twijfelt over een plekje of als een moedervlek onrustig wordt, is het belangrijk naar de huisarts te gaan. Deze kan u, indien nodig, doorverwijzen naar een dermatoloog.”

Hoe wordt huidkanker behandeld?

“In de meeste gevallen wordt gekozen huidkanker operatief te verwijderen. Oppervlakkige vormen kunnen behandeld worden met  speciale crèmes. Soms in combinatie met licht (fotodynamische therapie) dat kankercellen kapot maakt. Ook kan bestraling de voorkeur hebben.”

Wat kunt u doen ter voorkoming?

“Goed smeren als u van de zon geniet! Smeer, vooral kinderen, om de 2-3 uur met beschermingsfactor 30 of hoger. Regelmatig  smeren is belangrijker dan de hoogte van de factor. Probeer verder de zon te mijden tussen 11.00 en 14.00 uur. Ook is speciale UV werende kleding verkrijgbaar.”

Informatieavond huidkanker

Kom dinsdag 8 november naar de informatieavond over huidkanker als u meer wilt weten over dit onderwerp. Kijk op www.centrum-oosterwal.nl voor meer informatie of om u aan te melden. U kunt zich ook telefonische aanmelden: 072 515 77 44.

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen