A | A | A

Klachten lipoedeem goed te behandelen

Lipoedeem is een pijnlijke aandoening waarbij vetophopingen ontstaan op de benen, de heupen, de billen en/of de armen. Ook wordt het weefselvocht niet goed afgevoerd via de lymfevaten en er ontstaan zwellingen die veel klachten geven. Deze klachten zijn gelukkig goed te behandelen met o.a. therapeutische elastische kousen. De aandoening is helaas niet te genezen. Fleboloog Michael Mooij beantwoordt deze week drie lezersvragen over lipoedeem op het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad NHD Gezond.

Is lipoedeem te behandelen?
Lipoedeem geeft klachten als een zwaar en moe gevoel aan de benen. Ook ontstaat er vaak vocht in de benen. Soms ervaren patiënten met lipoedeem een bandgevoel rond de enkels. Deze klachten kunnen verminderen door het dragen van een therapeutische elastische kous.
Het vetweefsel kan alleen met liposuctie worden verwijderd. Na de liposuctie moet de patiënt zijn gewicht wel constant houden om hernieuwde toename van het lipoedeem te voorkomen. Want lipoedeem kan helaas niet genezen worden.

Waarom verdwijnt lipoedeem niet als je afvalt? 
Het vetweefsel aan de romp en in de buik ontstaat vooral door calorierijke voeding en verdwijnt als eerste als men gaat afvallen. Bij lipoedeem zit vetweefsel vooral aan de benen en armen. Dit vet is veel lastiger weg te krijgen. Daarnaast lijkt het erop dat het vetweefsel bij lipoedeem sowieso minder gemakkelijk wordt afgebroken. 

Wat is het verschil tussen lipoedeem en lymfoedeem? Hoe constateer je dat?
Lymfoedeem is meestal aan één been of één arm gelokaliseerd. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie. De afwijkende vetverdeling is altijd aanwezig aan beide benen of armen. Bovendien is lipoedeem een aandoening die uitsluitend bij vrouwen voorkomt.
Lymfoedeem geeft vooral een zwelling van de voet en ook de tenen doen vaak mee. Maar het kan ook het hele been betreffen. Bij lipoedeem zijn de voeten juist normaal en stopt de zwelling boven de voet.

Lipoedeem is een chronische aandoening die de kwaliteit van het leven sterk kan beïnvloeden. Vroegtijdige herkenning, een goede diagnose, behandeling en begeleiding zijn voor patiënten erg belangrijk. Er bestaat soms grote behoefte aan onderling contact en uitgebreide informatie over de aandoening. Stichting Het Nederlands Lymfoedeem Netwerk (NLNet) is een landelijke organisatie voor patiënten met o.a. lipoedeem.

Voor meer informatie: https://www.lymfoedeem.nl/

Bekijk hier het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad.

NHD Gezond is een onderdeel van de site van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant en Dichtbij.nl over gezondheid en zorg. Op deze site staan o.a. artikelen, blogs en een zorgagenda.
Bezoekers van de site kunnen vragen stellen aan specialisten over een medisch thema. Elke week wordt een ander onderwerp behandeld. Onze specialisten zullen regelmatig terugkeren op het platform om vragen over o.a. huidaandoeningen en spataderen te beantwoorden. 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen