A | A | A

Huidkankerdag bij Centrum Oosterwal en Noordwest Ziekenhuisgroep

Ruim 200 mensen hebben afgelopen zaterdag op de Huidkankerdag hun huid laten controleren op verdachte plekjes bij de samenwerkende dermatologen van Centrum Oosterwal en Noordwest Ziekenhuisgroep. Daarnaast konden bezoekers van de huidkankerdag zich laten informeren over hoe zij hun huid het beste kunnen beschermen tegen de zon en zelf kunnen controleren op verdachte plekjes.

De Huidkankerdag is een initiatief van de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie) in samenwerking met o.a. de NVH (huidtherapeuten), Huidpatiënten Nederland, Stichting Melanoom en het KWF. Bijna 4500 mensen hadden zich ingeschreven voor een huidcontrole. Ruim 160 dermatologen van 85 klinieken en ziekenhuizen deden mee.

Stijgende cijfers
Uit de cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland blijkt dat het aantal gevallen van huidkanker blijft stijgen. Jaarlijks komen er ongeveer 55.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Dit betekent dat ongeveer 1 op de 5 Nederlanders in zijn of haar leven een vorm van huidkanker krijgt. Het melanoom, de kwaadaardigste vorm van huidkanker, is de snel stijgendste vorm van hiudkanker. In 2015 werd bij 5887 mensen een melanoom geconstateerd en in 2016 bij 6787 mensen. In de meeste gevallen wordt huidkanker veroorzaakt door teveel blootstelling aan uv-straling veroorzaakt door de zon en zonnebanken. "Preventie en regelmatige controle zijn cruciaal", zegt dermatoloog Menno Gaastra.

"Elk jaar zien we dat huidkanker blijft toenemen, ook bij jongeren. Ondanks dat er campagnes zijn voor veilig zonnen en steeds meer mensen weten dat zij zich goed moeten beschermen, wordt dit nog niet altijd gedaan. Wij blijven ons dan ook inzetten voor een vergroting van bewustzijn voor de gevaren van overmatige UV-straling."

Voorlichting
"Bezoekers konden bij onze huidtherapeuten een UV-scan laten maken van het gezicht, waarop zonschade zichtbaar werd die niet met het blote oog zichtbaar is. De huidtherapeuten gaven daarnaast voorlichting over zonbescherming en zonbeschermingsproducten. Ook vertelden zij hoe je je huid het beste zelf kunt controleren op verdachte plekjes."

"Gelukkig konden de meeste mensen zaterdag gerustgesteld naar huis. Er werden bij een aantal mensen huidkanker geconstateerd en bij meerdere mensen een voorstadium van huidkanker. Hieruit blijkt des te meer dat het belangrijk blijft mensen goed te informeren over hoe huidkanker te voorkomen. Daarnaast adviseren wij mensen hun huid regelmatig te controleren op verdachte plekken. Dit kan men goed zelf doen door gebruik te maken van onze melanomenkaart. Hierop staat uitgelegd hoe men dit het beste kan doen en waar op gelet moet worden. Deze kaart kan afgehaald worden bij onze balie of kosteloos worden besteld via info@centrum-oosterwal.nl"

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen