A | A | A

Dermatoloog Gaastra beantwoordt lezersvragen in het Noordhollands Dagblad over SPF

In het Noordhollands Dagblad beantwoordt dermatoloog Menno Gaastra lezersvragen over SPF (Sun Protection Factor). Veel mensen zijn zich bewust van het feit dat je je goed in moet smeren om huidkanker te voorkomen, maar over welke factor gebruikt moet worden en hoe vaak en hoe veel je moet smeren bestaat nog veel onduidelijkheid.
Dermatoloog Menno Gaastra beantwoordt daarom deze week drie lezersvragen over de zonbeschermingsfactor in zonnebrandcrème op het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad NHD Gezond.

Wanneer moet ik factor 10 gebruiken en wanneer 30?

De SPF of de sun protection factor die geadviseerd wordt, is afhankelijk van wat voor type huid je hebt. Het advies in Nederland is om bij dagelijkse buitenactiviteiten factor 15 te smeren. In de zomerperiode als je veel en lang buiten bent én tijdens zon- en wintersport vakantie is het advies zeker factor 30 te gebruiken.

Het is van groot belang te letten op de zonkracht, ook wel UV index genoemd. Vaak bedraagt de zonkracht in Nederland tussen de 3 en 6. Dat betekent wanneer je zonder beschermingsfactor naar buiten gaat, je na 15 tot 35 minuten al de eerste verschijnselen van verbranding ziet aan de huid. Als de zonkracht hoger is, bijvoorbeeld 7 of 8, dan kan je huid al verbranden na 10 tot 15 minuten. Deze hoge zonkracht wordt in Nederland tijdens de zomerperiode gemeten.

Factor 30 betekent in theorie dat je goed ingesmeerd 30x langer in de zon kunt zitten voordat je gaat verbranden dan wanneer je je niet insmeert. Door te zweten, te bewegen en met name door het niet goed smeren van de zonnebrandcrème is dit in praktijk vele malen minder. Onthoudt dat het belangrijk is om de huid iedere twee uur opnieuw in te smeren en ook voldoende te smeren. Een ezelsbruggetje hierbij kan zijn dat de hoeveelheid zonnebrandcrème die je op het laatste kootje van je vinger smeert voldoende is om een gebied zo groot als je handpalm in te smeren. Het regelmatig voldoende smeren is belangrijker dan de hoogte van de factor. Het is niet zo dat je met een hogere factor minder vaak hoeft te smeren.

Werkt factor 30 bij ieder merk hetzelfde? Of zit daar verschil in? En waar moet ik dan op letten?

Er bestaat een ongelooflijke hoeveelheid zonnebrandmiddelen, de beschermingsfactor is echter universeel. Dit wil zeggen dat alle producten met gelijke factor van welk merk dan ook dezelfde bescherming bieden tegen UV straling. Heel belangrijk is om een beschermfactor te kiezen die past bij jouw huidtype. Tegenwoordig is er een ruime keuze in zonnebrandcrèmes, lotions, gels en sprays. Het is van belang hierbij een keuze te maken voor een product dat goed bij jou past.

Ook is het belangrijk om een product te kiezen die bescherming biedt tegen UVA- én UVB-straling. UVA-stralen zorgen voornamelijk voor huidveroudering, de ‘A’ staat voor ‘Aging’. De UVB-stralen zorgen voor zonverbranding, daarom staat de ‘B’ ook wel voor ‘Burning’. Of de zonnebrand je beschermt tegen deze twee soorten stralen, kun je lezen op het etiket.  

Waar moet ik op letten bij de zonbeschermingsfactor. Welke factor is voor welke zon/huid?

Belangrijk is kijken naar wat voor huidtype je hebt:

  1. Huidtype I: Huid die (vrijwel) niet bruin wordt en zeer snel verbrandt. Gaat gepaard met lichte ogen en rood of lichtblond haar. Hierbij is zeker aan te raden om niet onder factor 30 te smeren.
  2. Huidtype II: De huid wordt langzaam bruin, maar verbrandt ook snel. Factor 15 of 20 is minimaal aan te raden.
  3. Huidtype III: De huid wordt makkelijk bruin en verbrandt niet snel. De huid is licht getint en gaat gepaard met donkerblond tot bruin haar en donkere ogen. Hierbij is minimaal factor 15 voldoende.
  4. Huidtype IV: De huid verbrandt bijna nooit en bruint zeer goed. De huid is van nature getint met donker haar en donkere ogen. Factor 10 of 15 is vaak voldoende.

Het is natuurlijk niet zo dat je door het gebruik van zonnebrandcrème langer in de zon moet verblijven. Óók wanneer zonnebrandcrème goed gesmeerd wordt, is het belangrijk in de piektijden van de zonkracht tussen 11.00 en 15.00 uur de schaduw op te zoeken en bedekkende kleding te dragen. Belangrijk is dat áls je in de zon bent, het gebruik van zonnebrandcrème noodzakelijk is.

Bekijk hier het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad.

NHD Gezond is een onderdeel van de site van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant en Dichtbij.nl over gezondheid en zorg. Op deze site staan o.a. artikelen, blogs en een zorgagenda.
Bezoekers van de site kunnen vragen stellen aan specialisten over een medisch thema. Elke week wordt een ander onderwerp behandeld. Onze specialisten zullen regelmatig terugkeren op het platform om vragen over o.a. huidaandoeningen en spataderen te beantwoorden. 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen