A | A | A

Huidtherapeut Nike Ramaker beantwoordt lezersvragen over ontharen op NHD Gezond

Veel mensen hebben last van ongewenste haargroei. Gelukkig kunnen de haren blijvend verwijderd worden. Huidtherapeut Nike Ramaker beantwoordt deze week drie lezersvragen over de verschillende ontharingstechnieken bij Centrum Oosterwal op het lezersplatform NHD Gezond van het Noordhollands Dagblad.

1. Welke manieren zijn er om van overbeharing af te raken? En hangt de gebruikte methode af van de plek waar het haar zit?

Er zijn twee manieren om haren blijvend te verwijderen. Namelijk door middel van laserontharing of elektrische epilatie.

Laserontharing:

Bij ontharen middels een laser wordt gebruikgemaakt van pigment in haar. De energie van het laserlicht wordt door het pigment van de haar geabsorbeerd om zo het haarzakje te vernietigen. Definitieve ontharing kan alleen bij de haren die in een actieve groeifase zitten. Omdat haren in cycli groeien, zal slechts een deel van de haren tijdens de behandeling in de groeifase zitten. Dit verklaart waarom er meerdere behandelingen nodig zijn.

Doordat grijze, lichtblonde en rode haren nauwelijks pigment bevatten, is laserontharing niet de juiste methode. Lichtere haren kunnen met elektrische epilatie verwijderd worden.

Elektrische epilatie:

Bij elektrische epilatie worden met een minuscuul naaldje de haren individueel behandeld. Door met het naaldje in het haarzakje te glijden en vervolgens enkele seconden stroom te geven, ontstaat er warmte in het haarzakje. Hierdoor worden, na enkele behandelingen, de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk zullen verdwijnen. Elektrische epilatie is een arbeidsintensief en geduldig proces en wordt daarom vrijwel alleen ingezet voor de behandeling van grijze, lichtblonde en rode haren.

De gebruikte methodiek hangt niet zozeer af van welke locatie behandeld wordt, maar wel van de kleur van de haren.

2. Mijn partner heeft een enorm behaarde rug. Stiekem schaam ik mij daarvoor als we naar het strand gaan. Wat is de snelste manier om daar van af te komen? En hoe groot is de kans dat het dan terugkomt?

Voor een groot gebied, zoals de rug, is laserontharing een goede methode. De haren dienen echter wel donker van kleur te zijn. Voor laserontharing is het namelijk van belang dat de haren genoeg pigment bevatten. Aan dit pigment geeft de laser namelijk zijn energie af. De haren absorberen de warmte van de laser en vernietigen op deze wijze het haarzakje. Wanneer een haarzakje vernietigd is, kan hier geen nieuw haartje meer groeien. Deze haren dienen echter wel in de groeifase te zitten. Aangezien niet alle haren tegelijk in de groeifase zitten, zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. De kans dat de haargroei terugkomt is klein, maar niet geheel onmogelijk. Onder invloed van externe factoren zoals bijvoorbeeld medicatie of hormonale schommelingen blijft de kans bestaan dat haargroei enigszins weer gestimuleerd wordt.


3. Mijn echtgenote wordt in augustus 69 jaar. Sinds enkele jaren heeft zij haargroei op de bovenlip en kin. Zij probeert deze steeds te verwijderen door middel van een pincet. Dit lukt slechts gedeeltelijk mede door haar slechte gezichtsvermogen. Bovendien keren de haartjes steeds terug. Welke oplossing kunt u haar bieden?

Afhankelijk van de kleur van de haren kunnen wij twee oplossingen bieden, namelijk elektrische epilatie of laserontharing. Bij beide methoden wordt er warmte afgegeven aan de haarzakjes waardoor deze vernietigd worden. Hierdoor vermindert de haargroei.

Elektrische epilatie kan ingezet worden bij haren die lichtgekleurd zijn, zoals grijze, lichtblonde of rode haren. Laserontharing kan daarentegen alleen ingezet worden bij donkergekleurde haren. De voorkeur bij donkergekleurde haren gaat uit naar een laserbehandeling, gezien het feit dat meerdere haren in één keer behandeld worden in plaats van haartje voor haartje zoals bij elektrische epilatie gedaan wordt.

Bekijk hier het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad en de drie lezersvragen met antwoorden.

NHD Gezond is een onderdeel van de site van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant en Dichtbij.nl over gezondheid en zorg. Op deze site staan o.a. artikelen, blogs en een zorgagenda.
Bezoekers van de site kunnen vragen stellen aan specialisten over een medisch thema. Elke week wordt een ander onderwerp behandeld. Onze specialisten zullen regelmatig terugkeren op het platform om vragen over o.a. huidaandoeningen en spataderen te beantwoorden. 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen