A | A | A

Gezondheidsthema van de week NHD: dikke enkels

Dikke enkels horen niet bepaald tot het schoonheidsideaal. Toch is het een veel voorkomende kwaal die ook nog eens vele oorzaken kent. Welke dat zijn en wat je er kan tegen doen weet Michael Mooij. Hij is fleboloog bij Centrum Oosterwal en beantwoordt drie vragen over dit onderwerp op NHD Gezond.

1. Wat is de oorzaak van dikke enkels?

Zodra we opstaan ‘s morgens maken we vocht aan in de benen. Gelukkig krijgt niet iedereen direct dikke enkels. Om de enkels dun te houden, moeten mensen bewegen en ook goed werkende aderen en lymfevaten hebben. Dat laatste is een afvoersysteem dat het overtollige vocht afvoert naar de lymfeklieren, waarna het vocht weer in de bloedbaan belandt.
Er zijn verschillende oorzaken voor dikke enkels. Met name spataderen kunnen dikke enkels geven. Maar ook kapotte kleppen in de diepe aderen na trombose kunnen de oorzaak zijn.

Na verwijdering van lymfeklieren in de lies of de buik bij kanker, kan de enkel ook dik worden. Verder kunnen mensen met hartfalen of nierfalen dikkere enkels krijgen. Vaak hebben deze patiënten ook andere klachten, zoals benauwdheid bij hartfalen of vermoeidheid bij ernstige nierproblemen. Daarnaast bestaan er nog andere zeldzamere oorzaken van dikke enkels, zoals een te traag werkende schildklier of lang bestaande suikerziekte. Ook overgewicht leidt, vaak samen met minder bewegen, tot dikkere enkels.

2. Hoe komt het dat ik zowel vorig jaar als dit jaar tijdens een busreis naar Italië dikke enkels kreeg? Evenals mijn buurvrouw en vele anderen, bij normale temperaturen van 23 - 29 graden? In Nederland werden ze weer snel normaal. Hoe komt het dat de Italianen daar geen last van hebben?

De meest logische verklaring is minder beweging. Met name busreizen zijn berucht, maar ook lange vluchten. Ook kan een museumbezoek met veel staan en slenteren tot dikkere enkels leiden. Overigens is niet iedereen daar gevoelig voor, maar uiteindelijk bepaalt het evenwicht tussen aanbod van vocht en de afvoercapaciteit of er dikke enkels ontstaan.

3. Wat is de oplossing tegen dikke enkels? Kan je er preventief wat tegen doen?

Bewegen is altijd belangrijk om dikke enkels te voorkomen. Uiteraard is het aanpakken van de oorzaak, zoals spataderen of hartfalen, ook belangrijk. Helaas zijn er ook oorzaken die niet op te lossen zijn, zoals kapotte kleppen in aderen na trombose. Het dragen van een therapeutische elastische kous is dan een mogelijkheid. Ook zwachtelen met verbanden kan helpen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd en vergt nogal wat kennis en kunde. Bij ernstige vormen van dikke enkels die onvoldoende reageren op therapeutische elastische kousen, is een klittenband-verbandsysteem een mogelijke oplossing.

Spataderen zijn een van de belangrijkste oorzaken van dikke enkels. Wilt u hier meer over weten, kom dan naar de gratis informatieavond op dinsdag 26 september of dinsdag 14 november van 19.00 – 20.30 uur. Kijk voor meer informatie en om u aan te melden op www.centrum-oosterwal.nl of meld u aan via 072 515 77 44. Locatie: Centrum Oosterwal, Comeniusstraat 3 in Alkmaar.

Bekijk hier het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad en de drie lezersvragen met antwoorden.

NHD Gezond is een onderdeel van de site van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant en Dichtbij.nl over gezondheid en zorg. Op deze site staan o.a. artikelen, blogs en een zorgagenda.
Bezoekers van de site kunnen vragen stellen aan specialisten over een medisch thema. Elke week wordt een ander onderwerp behandeld. Onze specialisten zullen regelmatig terugkeren op het platform om vragen over o.a. huidaandoeningen en spataderen te beantwoorden. 

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen