A | A | A

Acne behandeling: samenspel van specialist en patiënt

Acne kan je heel onzeker maken. Daarnaast kunnen de ontstekingen die ontstaan ook pijnlijk zijn. Gelukkig kan er veel aan acne gedaan worden. Huidtherapeut Nike Ramaker beantwoordt vragen over de behandeling van acne in de medische column van het Noordhollands Dagblad.

Hoe ontstaat acne?

“Vaak begint acne in de pubertijd. De huid ondergaat dan onder invloed van hormonen allerlei veranderingen. De talgklieren worden groter en gaan meer talg produceren. Door de toename van talg en verstopping van de afvoergang ontstaan er talgophopingen. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Door bacteriën in het talg kunnen er ontstekingen ontstaan.”

Hoe wordt acne behandeld?

 “Acne is niet van de een op de andere dag weg. Naast mee-eters kunnen er pijnlijke ontstekingen ontstaan. Ook kun je er blijvende littekens aan overhouden. Het is van belang acne op tijd te behandelen. Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd zijn bepalend welke behandelmethode(s) en/of middelen het meest effectief zijn. De behandeling van acne is vaak een samenspel van huidtherapeut, huisarts of dermatoloog en patiënt. De rol van de  huidtherapeut bestaat uit het intensief reinigen van de huid, het aanprikken en verwijderen van mee-eters en ontstekingen. Als er littekens zichtbaar zijn, wordt de behandeling aangepast. Ook geeft de huidtherapeut adviezen hoe de huid thuis het beste  verzorgd kan worden. Vergoeding voor de behandeling is veelal mogelijk vanuit de aanvullende verzekering.”

Wat is de kracht van huidtherapie in Centrum Oosterwal?

“Wij maken deel uit van het medische en cosmetisch team van Centrum Oosterwal en houden spreekuur op dezelfde locatie als de  dermatoloog. Het behandelplan voor acne kan gemakkelijk gezamenlijk worden opgesteld voor een zo goed mogelijk resultaat.”

Benieuwd wat de huidtherapeut voor u kan betekenen?

Meld u aan voor de informatieavond over huidtherapie en laserbehandelingen:
Donderdag 5 oktober van 19:00 tot 20:30 uur in Alkmaar.

Of kom langs tijdens de gratis en vrijblijvende inloopspreekuren van onze huidtherapeuten:
Zaterdag 7 oktober 2017 van 10:00-13:00 uur in Heerhugowaard.
Donderdag 12 oktober 2017 van 13:00-16:00 uur in Alkmaar.
Kijk op onze website www.centrum-oosterwal.nl voor meer informatie.

 "Vragen aan de specialist" is een medische column die met regelmaat verschijnt in het NHD. Klik hier om het originele artikel te bekijken zoals is verschenen in het Noordhollands Dagblad van zaterdag 23 september 2017.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen