A | A | A

Spataderen: blijf er niet te lang mee lopen.

Spataderen komen veel voor. Ze zijn niet altijd zo onschuldig als men denkt. Als er te lang gewacht wordt met behandelen kunnen er ernstige klachten ontstaan. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk om er vanaf te komen. Fleboloog Michael Mooij beantwoordt vijf vragen over spataderen in de medische column van het Noordhollands Dagblad.

Wat zijn spataderen?

“Spataderen zijn uitgezette aderen en zijn er in verschillende soorten en maten. Het kunnen vingerdikke kronkelige onderhuidse  aderen zijn waarin de klepjes niet meer goed sluiten of oppervlakkige in de huid gelegen blauwe of rode vaatjes. Je kunt er  vervelende klachten van krijgen als een moe en zwaar gevoel in de benen, nachtelijke krampen, zwelling van de enkels en pijn.”

Wie krijgt spataderen?

“Aanleg is de belangrijkste factor voor het krijgen van spataderen. Ook zwangerschap kan van invloed zijn. Daarnaast speelt  leeftijd een belangrijke rol. Na het zestigste levensjaar krijgt ongeveer de helft van de mensen te maken met spataderen. Mensen met een staand beroep hebben vaak meer klachten en meer ernstige spataderen.”

Wanneer moet er behandeld worden?

“Als u wilt weten of uw spatader behandeld moet worden, kunt u langs uw huisarts gaan. Hij of zij kan u, indien nodig,  doorverwijzen. Mijn advies: als u klachten heeft, blijf er dan niet te lang mee lopen. Anders kunnen huidafwijkingen zoals eczeem, bruine verkleuringen, ontstekingen of een chronische beenzweer ontstaan.”

Hoe verloopt een spataderonderzoek?

“Bij iedere patiënt wordt bij het eerste bezoek aan een fleboloog een echo-onderzoek uitgevoerd. Aan de hand daarvan wordt  bepaald hoe de spataderen het beste behandeld kunnen worden.”

Hoe worden spataderen behandeld?

“De grotere spataderen worden tegenwoordig poliklinisch behandeld met een laserdraad die in de ader wordt geschoven. De ader  wordt dan dichtgebrand. Deze patiëntvriendelijke behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De volgende dag kan alweer worden gewerkt en gedoucht. Ook kunnen spataderen met injecties worden behandeld. Vooral de kleine cosmetisch storende adertjes lenen zich hier uitstekend voor, maar ook grotere spataderen die niet met een laser of operatie kunnen worden behandeld. Met name een schuimoplossing geeft goede langetermijnresultaten. Als een ingreep niet mogelijk is, zijn aangemeten therapeutische elastische kousen een goed alternatief.”

Op dinsdag 26 september a.s. organiseren wij een informatieavond over spataderen. Kijk voor meer informatie en eventuele aanmelding

"Vragen aan de specialist" is een medische column die met regelmaat verschijnt in het NHD. Klik hier om het originele artikel te bekijken zoals is verschenen in het Noordhollands Dagblad van zaterdag 16 september 2017.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen