A | A | A

Atopisch eczeem: aanleg is levenslang aanwezig

Atopisch eczeem is een vervelende klacht. Maar wat dit precies inhoudt, vertelt dermatoloog Menno Gaastra. Hij beantwoordt drie vragen over dit onderwerp op het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad NHD Gezond.

1. Wat is atopisch eczeem en wat verschilt het van het ‘normaal’ eczeem?

Het verschil tussen atopisch eczeem en ‘normaal’ eczeem is dat atopisch eczeem al in aanleg, in de genen, aanwezig is. Als er ergens in de familie bijvoorbeeld astma, bronchitis, hooikoorts of eczeem voorkomt, dan kan het nageslacht atopisch eczeem krijgen. Dus als de vader of moeder bronchitis heeft, kan bij een kind eczeem ontstaan. De aanleg is levenslang aanwezig. Dit heeft dus niets met een allergie te maken.

Als de huid extra uitgedroogd wordt, kan er verergering van het eczeem optreden. Ook stress is een belangrijke uitlokkende factor. Dit heeft te maken met het feit dat door stress je eigen afweersysteem minder goed werkt. Hierdoor komt de aanleg van het eczeem weer meer naar boven drijven.

Bij andere eczemen kunnen irriterende stoffen of bijvoorbeeld een allergie een rol spelen. Omdat de basis van het atopisch eczeem in de genen gelegen is, is het heel goed te behandelen, maar nooit geheel te genezen.

2. Wat kan je er tegen doen?

Het is erg belangrijk om de huid heel goed vet te houden. Bij atopisch eczeem is de huid niet goed in staat zichzelf te verdedigen tegen de boze buitenwereld en is erg droog. Door goed vet te houden kan de huid zichzelf veel beter beschermen. Ook is het advies zoveel mogelijk uitdrogende momenten te vermijden, denk hierbij bijvoorbeeld aan zwemmen en langdurig warm douchen. Ook het gebruik van zeep en dergelijke speelt hierin een duidelijke rol. Probeer voldoende slaap te krijgen en er zo voor te zorgen dat je immuunsysteem op peil blijft.

Als je echt actieve eczeem hebt, red je het niet met alleen goed vet houden van de huid. Dan is het nodig om bijvoorbeeld hormoonzalven te smeren. Bij veel mensen leeft er nog de angst dat dit de huid dun maakt. Bij juist gebruik is dit niet het geval. Ook hier hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Als een eczeem heel ernstig is, dan kan ook gekozen worden voor behandeling door middel van pillen. Welke behandeling dat is, hangt erg af van je persoonlijke situatie en de ernst van het eczeem. Overigens is in Nederland net een nieuw medicijn goedgekeurd voor behandeling van ernstig atopisch eczeem wat spectaculaire resultaten laat zien.

3. Wat zijn de symptomen?

De symptomen van atopisch eczeem zijn met name jeuk en een branderig gevoel van de huid. Soms is deze ook pijnlijk bij aanraking. De huid is verder droog, rood en schilferend. Atopisch eczeem heeft voorkeursplekken, met name de knieholtes, de elleboogsplooien, het gelaat, de tepelhof en de aanhechting van je oorlelletje. Maar ook op andere plekken op je lichaam kan het eczeem actief zijn.

Bekijk hier het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad en de drie lezersvragen met antwoorden.

NHD Gezond is een onderdeel van de site van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant en Dichtbij.nl over gezondheid en zorg. Op deze site staan o.a. artikelen, blogs en een zorgagenda.
Bezoekers van de site kunnen vragen stellen aan specialisten over een medisch thema. Elke week wordt een ander onderwerp behandeld. Onze specialisten zullen regelmatig terugkeren op het platform om vragen over o.a. huidaandoeningen en spataderen te beantwoorden. 

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen