A | A | A

Thema van de week: huidveroudering en huidtherapie

Iedereen krijgt met huidveroudering te maken. De huid gaat verslappen, wordt minder egaal en kan vlekken gaan vertonen. Als u zich hier aan stoort, kan een huidtherapeut veel voor u betekenen. Nike Ramaker vertelt op het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad wat zij en haar team aan behandelmogelijkheden hebben. Zij beantwoordt drie lezersvragen over huidveroudering.

Op televisie zie je reclames die helpen rimpels te verminderen in ieder blok wel voorbijkomen. In de schappen van een drogist staan tientallen middeltjes. Nike Ramaker weet alles van huidveroudering. De huidtherapeut van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over dit onderwerp.

1. Zit het in de genen?

Huidveroudering zit deels in de genen. De inwendige (intrinsieke) huidveroudering is de geprogrammeerde biologische veroudering die op den duur onvermijdelijk is voor iedereen. Het verloop van het huidverouderingsproces en de snelheid en de ernst waarmee dit gepaard gaat, is ook erfelijk bepaald.Naast de biologische inwendige factoren spelen ook externe (extrinsieke) factoren een rol. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zon, slechte voeding, stress, luchtvervuiling en roken.

2. Wat kan ik doen tegen rimpels?

Binnen ons centrum zijn er verschillende huidtherapeutische behandelingen die toegepast kunnen worden om fijne lijntjes en rimpels te verminderen.

De Forever Young BBL + skintyte behandeling is een unieke huidverjongende behandeling. BBL staat voor broadband light. Met diverse golflengtes licht kunnen we de verschillende tekenen van huidveroudering behandelen, waaronder rimpels, lijntjes, onregelmatige pigmentatie, roodheid/vaatjes en huidverslapping. Door het corrigeren van de genexpressie wordt de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur op celniveau gestimuleerd. De huid krijgt hierdoor meer volume en elasticiteit.

Ook passen we micro needling toe. Minuscule naaldjes maken kleine gaatjes in de huid die met het blote oog niet zichtbaar zijn. De naaldjes verwonden de huid precies genoeg, waardoor een natuurlijk herstelproces op gang komt. Tijdens dit herstelproces komen groei- en helende factoren vrij die zorgen voor de aanmaak van collageen en elastine. Door deze behandeling wordt de huid geleidelijk aan steviger en gladder. Deze behandeling kunt u in ons centrum ondergaan, maar u kunt micro needling ook thuis toepassen.

Wij werken binnen Centrum Oosterwal samen met plastisch chirurgen, dermatologen en cosmetisch artsen. Door deze verschillende disciplines heeft Centrum Oosterwal een breed aanbod behandelingen in huis en kunnen we voor ieders wens en huidprobleem een passende behandeling bieden.

3. Waaraan merk je dat de huid ouder wordt en wat kun je er tegen doen?

Wanneer we ouder worden, zal onze huid geleidelijk aan veranderen. De huid wordt slapper, dunner, gaat rimpels en plooien vertonen en er kunnen onregelmatigheden en kleurveranderingen ontstaan.

Deze kenmerken worden onder andere veroorzaakt door:

- Een steeds dunner wordende opperhuid
- Vermindering van bloedvaten in de huid
- Vermindering van collageen en elastine vezels
- Vermindering van het aantal talgklieren, waardoor de huid droger wordt

Het natuurlijke huidverouderingsproces kan nadelig worden beïnvloed door overmatige blootstelling aan zonlicht. Ultraviolette straling in zonlicht brengt veel schade toe aan de huid. Veelvuldig blootstelling aan zonlicht geeft een versnelde afbraak van de elastine en collagene vezels in de huid, waardoor eerder en uitgebreider rimpelvorming ontstaat.

Huidveroudering is een natuurlijk proces. Dit proces kan je wél beïnvloeden, maar kan niét worden gestopt. Om voortijdige huidveroudering te voorkomen, is een belangrijk advies om voorzichtig te zijn met blootstelling aan de zon. Daarnaast adviseren wij een zonnebrandcrème te gebruiken die zowel beschermt tegen UV-A en UV-B en een voldoende hoge factor heeft. Doe dit al vanaf een vroege leeftijd, want zonneschade wordt in de huid opgeslagen. In de jeugd opgelopen schade wordt op latere leeftijd zichtbaar.

Bekijk hier het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad en de drie lezersvragen met antwoorden.

NHD Gezond is een onderdeel van de site van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant en Dichtbij.nl over gezondheid en zorg. Op deze site staan o.a. artikelen, blogs en een zorgagenda.
Bezoekers van de site kunnen vragen stellen aan specialisten over een medisch thema. Elke week wordt een ander onderwerp behandeld. Onze specialisten zullen regelmatig terugkeren op het platform om vragen over o.a. huidaandoeningen en spataderen te beantwoorden. 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen