A | A | A

Witte vlekken: vitiligo?

Patiënten met vitiligo hebben witte vlekken op hun huid. Op deze plaatsen ontbreekt het pigment. Veel mensen hebben psychosociale klachten. De chronische huidaandoening vitiligo komt in Nederland voor bij ongeveer 240.000 mensen. Dermatoloog Menno Gaastra van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over dit onderwerp.

1. Wat kan je doen om vitiligo tegen te gaan?

Er is een aantal mogelijkheden om vitiligo te behandelen. Een veel gebruikte methode, met name in de beginfase, is het gebruik van hormoonhoudende crèmes. Deze zijn in ongeveer een derde van de gevallen succesvol.
Een andere methode is lichttherapie door middel van smal spectrum UVB (311 nanometer). Dit wordt twee keer per week gedaan in een speciale lichtcabine. Bij ongeveer zestig procent van de patiënten treedt daarna weer pigment op.
Ook kan dit gebeuren door PUVA-behandelingen. Alleen heeft dit meer bijwerkingen.
Als er kleine plekken vitiligo zijn, kan er ook gekozen worden voor transplantatie waarbij er stukjes huid ter grote van vier millimeter uit een gebied met pigment in het vitiligogebied worden geplaatst.
Als mensen heel uitgebreide vitiligo hebben, kan er ook voor gekozen worden om het resterende pigment weg te laseren, zodat het ook minder opvalt.

2. Hoe ontstaat vitiligo?

De precieze oorzaak van vitiligo is nog onbekend. Erfelijke factoren spelen wel een rol. Er zijn eigenlijk twee theorieën. De eerste gaat uit van de zogenaamde auto-immuuntheorie. Hierbij richt het immuunsysteem zich tegen de pigmentcellen van het eigen lichaam. Een extra argument hiervoor is dat andere vormen van auto-immuunziekten, zoals bepaalde ziekten van de schildklier, pleksgewijze kaalheid en suikerziekte, meer voorkomen bij mensen met vitiligo.

De andere theorie is de pigmentcel vernietigingstheorie. Deze gaat ervan uit dat pigmentcellen worden vernietigd door stoffen die vrijkomen als huidpigment wordt aangemaakt door de pigmentcellen. Normaal bestaat er namelijk een beschermingsmechanisme dat deze stof onschadelijk maakt. Wat voor deze theorie pleit is dat bij mensen met vitiligo de witte plekken het meest voorkomen in de gebieden die normaal het meest gepigmenteerd zijn.


3. Hoe uit vitiligo zich in het lichaam?

Vitiligo uit zich aan de huid en het haar, waarbij pigmentverlies optreedt. Ongeveer een half procent van de wereldbevolking lijdt aan vitiligo en bij ongeveer vijftig procent van de gevallen openbaart het zich voor het twintigste levensjaar. Vaak begint de ontkleuring aan de handen, de polsen, rond de mond, rond de ogen en de geslachtsdelen. Maar ook andere plekken kunnen verspreid over het lichaam ontkleurd raken.

Bekijk hier het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad en de drie lezersvragen met antwoorden.

NHD Gezond is een onderdeel van de site van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant en Dichtbij.nl over gezondheid en zorg. Op deze site staan o.a. artikelen, blogs en een zorgagenda.
Bezoekers van de site kunnen vragen stellen aan specialisten over een medisch thema. Elke week wordt een ander onderwerp behandeld. Onze specialisten zullen regelmatig terugkeren op het platform om vragen over o.a. huidaandoeningen en spataderen te beantwoorden. 

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen