A | A | A

Let op voorstadia van huidkanker

Actinische keratosen kunnen voorstadia van huidkanker zijn. Dermatoloog dr. Rob Beljaards beantwoordt vier vragen over actinische keratosen in het Haarlems Dagblad.

Zonder zonlicht zou er op deze aardbol weinig leuks te beleven zijn. Gelukkig schijnt hij elke dag, zelfs achter de wolken. Echter, door toename aan vrije tijd en onwetendheid zijn we er iets te onverstandig mee omgegaan.

Actinische keratosen, wat zijn dat?

“Langdurige blootstelling aan zonlicht leidt tot schade aan de huid: verbrokkeling van onderhuids bindweefsel (“rimpels”), klonteren van pigmentcellen (bruine “zonnevlekken”) en onrust in de opperhuid (“actinische keratosen”). Actinische keratosen uiten zich als ruwrasperige verhoornde plekjes. Ze komen met name voor op plaatsen van veel zonblootstelling, dus de neus en oorranden, de kalende schedel bij mannen, alsmede de onderbenen en het decolleté bij vrouwen.”

Wat voor klachten geven ze?

“Meestal geven ze een pijnlijk, scherp of schrijnend gevoel, met name bij aanraking. Maar bovenal weten we dat actinische keratosen kunnen overgaan in huidkanker. Daarom worden ze als mogelijke voorlopers van kanker beschouwd. Als u twijfelt over een plekje, is het belangrijk naar de huisarts te gaan. Deze kan u, indien nodig, doorverwijzen naar een dermatoloog.”

Hoe zijn ze te behandelen?

“Voorheen werd de enkele actinische keratose stukgemaakt, meestal met vloeibare stikstof. Maar omdat we steeds vaker hele velden van actinische keratosen zien (bijvoorbeeld een hele kalende schedel) is dat lang niet altijd meer een goede optie. Steeds vaker worden “veldbehandelingen” ingezet met zalf of met lichttherapie, die hele zieke opperhuid verwijderen of afschaven, daarna een nieuwe jongere en gezonde huid kan terugkeren. En ook worden deze behandelingen steeds selectiever, waardoor niet de hele opperhuid wordt stukgemaakt maar slechts de onrustige cellen van de opperhuid tussen de goede cellen in.”

Wat kunt u zelf doen?

“Gelukkig gaan we steeds bewuster met de zon om. Blijf er van genieten, maar zoals met veel dingen ook hier met mate. En dat houdt met name het voorkomen van zonverbrandingen in. Een goede sunblocker in de tas en regelmatig insmeren blijft toch de beste preventie.”

Wilt u meer informatie over actinische keratosen en huidkanker? Kom dan dinsdag 6 februari 2018 naar de informatieavond over huidkanker van 19.00 tot 20.30 uur in Alkmaar. U kunt zich aanmelden via de site of bel 072 515 77 44.

Regelmatig verschijnt er een medische column in het Noordhollands Dagblad / Haarlems Dagblad van één van onze specialisten. Bekijk de column van dermatoloog dr. Rob Beljaards over actinische keratosen verschenen zaterdag 27 januari in het Haarlems Dagblad hier.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen