A | A | A

Basaalcelcarcinoom, de meest voorkomde vorm van huidkanker

Het basaalcelcarcinoom is de minst kwaadaardige variant van huidkanker, maar wel de meest voorkomende vorm van kanker in de westerse wereld. Vier vragen aan dr. Rob Beljaards, dermatoloog bij Centrum Oosterwal Haarlem.

Wat is een basaalcelcarcinoom?

“Het basaalcelcarcinoom is een veel voorkomend huidgezwel. Er komen ongeveer 100.000 nieuwe gevallen per jaar bij. Daarmee is het veruit de meest voorkomende kanker in Nederland. Ofschoon de tumor nagenoeg nooit uitzaait, kan het door zijn agressieve groeigedrag door weefsel heen groeien en plaatselijk veel stuk maken. Het kan zich uiteindelijk uitbreiden in spieren, bot en onderliggende organen. Gelukkig groeit het heel langzaam, met millimeters per jaar. Het overgrote deel van de basaalcelcarcinomen
ontstaat in het aangezicht (85%) en daarvan weer 30% op de neus.”

Waarom neemt het aantal basaalcelcarcinomen zo toe?

“Dit heeft te maken met het veranderd zongedrag sinds de jaren zestig: meer vrije tijd om buiten te zijn, frequenter op vakantie en ook vaker vakanties naar (sub)tropische oorden. Ook het mode-ideaal van een “gezonde” bruine huid (met dank aan Coco Chanel) heeft meegespeeld.”

Hoe ziet het eruit?

“Het basaalcelcarcinoom openbaart zich vaak als een kleine verhevenheid in de huid met een kenmerkend “parelmoer” aspect. Van daaruit groeit het door tot een gezwel, vaak met een zweer als oppervlak. Let dus op bij huidkleurige plekjes die niet spontaan genezen, makkelijk bloeden en langzaam groter worden. Als u twijfelt aan een plekje, ga dan langs uw huisarts. Die kan u,
indien nodig, doorverwijzen naar een dermatoloog.”

Wat kan er aan worden gedaan?

“Dat is afhankelijk van het groeitype. Soms is dit groeitype met het blote oog in te schatten, maar veelal zal de behandelend arts een stukje weefsel afnemen om dit vast te stellen. Als het basaalcelcarcinoom dieper groeit dient het operatief te worden verwijderd. Indien het echter oppervlakkig groeit, dus zich meer als een olievlek uitbreidt, dan zijn er ook een hoop andere mogelijkheden, variërend van zalf tot lichttherapie.”

Voor meer informatie over dit onderwerp of andere huidaandoeningen zie: www.centrum-oosterwal.nl

Regelmatig verschijnt er een medische column in het Noordhollands Dagblad / Haarlems Dagblad van één van onze specialisten. Bekijk de column van dermatoloog dr. Rob Beljaards over actinische keratosen verschenen zaterdag 24 februari in het Haarlems Dagblad hier.

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen