A | A | A

Spataderoperaties heel patiëntvriendelijk

Spataderoperaties zijn vandaag de dag heel patiëntvriendelijk. Hoe gaat het in zijn werk? Deze keer vijf vragen over spataderen aan dr. Clarissa J. van Vlijmen, chirurg bij Centrum Oosterwal in Alkmaar in het Noordhollands Dagblad.

Hoe worden tegenwoordig spataderen operatief behandeld?
“Het ‘strippen’ (weghalen) van de spatader en weken lang in de zwachtels is verleden tijd. Tegenwoordig worden spataderen door een veilige en patiëntvriendelijke methode behandeld. In de ader wordt een katheter geschoven, waarna de ader van binnenuit  wordt beschadigd. Dit kan met warmte, zoals met de laser (EVLT), met radiogolven (RFA) of door mechanische en chemische schade toe te brengen aan de ader (Clarivein). Hierdoor krimpt en sluit de ader en wordt daarna door het lichaam zelf opgeruimd. Centrum Oosterwal heeft ruim 10 jaar ervaring met deze endoveneuze behandelingen van spataderen.”

Wat kan ik verwachten?
“De behandeling vindt poliklinisch plaats. Narcose of een ruggenprik is niet meer nodig. Slechts enkele lokale verdovingsprikken voldoen. U hoeft niet nuchter te zijn. Tijdens de behandeling in de operatiekamer wordt u duidelijk uitgelegd wat er gaat gebeuren. Ook is er ruimte voor een gesprek, zodat u zich op uw gemak voelt en zo weinig mogelijk van de behandeling zult merken.”

Moet ik nog lang zwachtels dragen na de ingreep?
“Gelukkig is dat ook verleden tijd. Na de behandeling krijgt u een drukverband ter hoogte van het prikgaatje van 2 tot 3 millimeter  en daarover heen gaat een elastische kous van de voet tot aan de lies. Deze kous houdt u 24 uur om. De volgende dag kunt u dus alweer douchen. “

Kan ik na de behandeling direct werken?
“De dagelijkse activiteiten en werk kunnen de volgende dag weer worden hervat. Sporten mag weer na een week. Meer dan 80% van de patiënten heeft geen pijnstillers nodig.”

Wanneer spataderen behandelen?
“Om te weten of u iets aan uw spatader zou moeten laten doen, kunt u bij uw huisarts langsgaan. Deze kan u, indien nodig, doorverwijzen naar een specialist voor spataderen.”

Meer informatie? Kom naar de informatieavond over spataderen op dinsdag 17 april. Kijk voor meer informatie of aanmelding op onze site: www.centrum-oosterwal.nl

Regelmatig verschijnt er een medische column in het Noordhollands Dagblad / Haarlems Dagblad van één van onze specialisten. Bekijk de column van chirurg dr. Clarissa van Vlijmen over spataderoperaties verschenen zaterdag 7 april in het Noordhollands Dagblad hier.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen