A | A | A

Huidkanker: een groeiend probleem

In 15 jaar tijd is het aantal mensen met de diagnose huidkanker gestegen van bijna 15.000 naar ruim 55.000 per jaar. In het Noordhollands Dagblad beantwoordt Menno Gaastra, dermatoloog bij Centrum Oosterwal en Noordwest Ziekenhuisgroep, vijf vragen over huidkanker.

Steeds vaker huidkanker?
“Eén op de vijf Nederlanders krijgt ooit een vorm van huidkanker. Elk jaar neemt het aantal gevallen van huidkanker toe. Het melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, is zelfs de snelst stijgende vorm van kanker in het algemeen. Met name de hoeveelheid zon op jonge leeftijd is bepalend voor het ontstaan van huidkanker. De zonschade die je huid toen heeft opgelopen is blijvend.”

Welke vormen van huidkanker zijn er?
“De meest voorkomende vorm van huidkanker is het basaalcelcarcinoom. Deze ontstaat meestal op delen van de huid die ooit zonschade hebben opgelopen door zonverbranding. Het is goed te genezen. Het plaveiselcelcarcinoom kan uitzaaien en komt vaak voor bij mensen die veel en langdurig zijn blootgesteld aan de zon. Het melanoom, de meest agressieve vorm, ontstaat meestal uit een moedervlek.”

Waaraan is huidkanker te herkennen?
“Vaak beginnen de plekken met wondjes die niet willen genezen. Ook kan een rood glanzend of huidkleurig bobbeltje ontstaan dat langzaam groter groeit. Als u twijfelt over een plekje of als een moedervlek onrustig wordt, is het belangrijk naar de huisarts te gaan. Deze kan u, indien nodig, doorverwijzen naar een dermatoloog.“

Hoe wordt huidkanker behandeld?
“In de meeste gevallen wordt gekozen huidkanker operatief te verwijderen. Oppervlakkige vormen kunnen behandeld worden met speciale crèmes, eventueel in combinatie met licht (fotodynamische therapie). De kankercellen worden hierdoor kapot gemaakt. Een enkele keer heeft bestraling de voorkeur.”

Wat kunt u doen ter voorkoming?
“Goed smeren! Ook als u nooit verbrandt, moet u zich toch insmeren. Langdurige blootstelling aan zonlicht zonder verbranding kan ook leiden tot huidschade en daarmee huidkanker veroorzaken. Smeer, vooral kinderen, om de 2 tot 3 uur in met beschermingsfactor 30 of hoger. Regelmatig en ruim smeren is belangrijker dan de hoogte van de factor. Verder is het advies de zon tussen 11.00 en 14.00 uur te mijden.

Meer weten? Kom dinsdag 12 juni  2018 naar de informatieavond over huidkanker. Kijk voor meer informatie of om u aan te melden op www.centrum-oosterwal.nl

Regelmatig verschijnt er een medische column in het Noordhollands Dagblad / Haarlems Dagblad van één van onze specialisten. Bekijk de column van dermatoloog Menno Gaastra over huidkanker verschenen zaterdag 2 juni in het Noordhollands Dagblad hier.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen