A | A | A

Psoriasis, een veel voorkomende aandoening

Eén op de 50 mensen heeft de huidziekte psoriasis. Psoriasis is een niet besmettelijke huidaandoening die helaas niet te genezen is. Gelukkig kan er wel veel gedaan worden om de klachten te verminderen. In het Haarlems Dagblad beantwoordt dr. Rob Beljaards vijf vragen over psoriasis. Dr. Rob Beljaards is dermatoloog bij Centrum Oosterwal in Heemstede.

Wat is psoriasis?
Psoriasis is een veel voorkomende, niet besmettelijke, chronische huidziekte. Het wordt gekenmerkt door scherp omschreven rode plekken met dikke witte schilfering. Soms alleen op ellebogen en knieën, maar het kan overal op de huid voorkomen. Dit kunnen slechts enkele plekken zijn, maar in sommige gevallen wel honderden.

Wat is de oorzaak?
Psoriasis is een erfelijke aandoening. Vroeger dachten we dat psoriasis een stoornis in alleen de huid
was, al wisten we al wel dat het ook iets met de gewrichten te maken had. Tegenwoordig weten we dat de aandoening zich in je afweersysteem afspeelt. Dat maakt het complex: je ziet een plek, bijvoorbeeld op je rechterknie, maar intussen zit de ziekte eigenlijk van binnen.

Hoe wordt het behandeld?
Een beperkte psoriasis is goed met zalf te behandelen, bijvoorbeeld “hormoonzalven” of vitamine D-bevattende zalven. Bij uitgebreidere huidafwijkingen kan worden gekozen voor ultraviolet lichttherapie. Ook zijn er medicijnen die het immuunsysteem remmen en een hoge effectiviteit hebben op de psoriasis. De laatste jaren beschikken we over zeer krachtige medicijnen, “biologicals” genoemd. Helaas zijn deze medicijnen zeer kostbaar. Daarom kan deze medicatie slechts worden ingezet bij zeer uitgebreide psoriasis.

Is het emotioneel belastend?
Hoe mensen omgaan met hun huidziekte varieert sterk, maar dat het een enorme impact kan hebben op iemands leven staat vast. Eén van mijn patiënten is dankzij de moderne biologicals na jaren eindelijk vrij van plekken en heeft nu pas een relatie. Hij heeft het eerder nooit aangedurfd contact te leggen met vrouwen. Andersom zijn er ook mensen die ondanks dat ze onder de plekken zitten gewoon in zwembroek op het strand liggen.

Wanneer gaat het over?
Psoriasis is een in aanleg aangeboren aandoening die levenslang aanwezig blijft en de neiging heeft steeds terug te komen. Helaas kan een dermatoloog de ziekte niet genezen, maar gelukkig kunnen wij er wel wat aan doen en de ziekte veel dragelijker maken.

Regelmatig verschijnen er medische columns in het Haarlems Dagblad en het Noordhollands Dagblad waarin onze specialisten uitleg geven over huidziekten, spataderen of behandelingen daarvan. Bekijk hier de column van dermatoloog dr. Rob Beljaards over psoriasis verschenen zaterdag 27 oktober in het Haarlems Dagblad.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen