A | A | A

Klachten rosacea vaak goed te behandelen

Een blos op de wangen is vaak prachtig. Soms gaat dit samen met zichtbare bloedvaatjes of pukkels. Dit kan vervelend zijn en passen bij rosacea (“ro-zá-se-ja”), soms ook wel couperose genoemd. De klachten die kunnen ontstaan bij rosacea zijn gelukkig goed te behandelen. In het Haarlems Dagblad beantwoordt dermatoloog Liesbeth van der Rhee vier vragen over rosacea. Liesbeth van der Rhee is werkzaam bij Centrum Oosterwal in Heemstede.

Wat is rosacea en wat is couperose?
“Couperose is een milde vorm van rosacea. Het uit zich voornamelijk als roodheid op de wangen en/of de neus met beginnende zichtbare bloedvaatjes. Staan er andere verschijnselen op de voorgrond, zoals pukkeltjes, puskopjes en zwellingen, dan is er sprake van een andere vorm van rosacea die lijkt op jeugdpuistjes. Rosacea neemt echter meestal pas toe op middelbare leeftijd. Bij met name mannen kan een specifieke vorm ontstaan met verdikkingen op de neus. Ook kunnen bij rosacea problemen met de ogen voorkomen, zoals droge ogen en ooglidontstekingen.”

Wat is de oorzaak van rosacea?
“De precieze oorzaak is helaas onbekend. Aanleg, schade door UV-licht, de werking van het immuunsysteem en micro-organismen op de huid spelen hoogstwaarschijnlijk een rol. Sommige medicijnen, zoals vaatverwijdende medicatie of corticosteroïden kunnen de roscea klachten verergeren.”

Wat kun je zelf doen bij rosacea?
“Gebruik van alcohol, scherp gekruid eten, een warme omgeving en overmatig fysieke inspanning kunnen tijdelijk de klachten doen toenemen. Wees ook mild voor je huid! Vermijd irriterende, uitdrogende huidproducten (met alcohol) of agressieve peelings. Bescherm je huid goed tegen de zon. Er zijn cosmetische camouflerende crèmes te koop, vaak met groene ondertoon, die roodheid kunnen neutraliseren.”

Is rosacea goed te behandelen?
“Rosacea is een chronische aandoening met opvlammingen en rustigere periodes. Als u klachten heeft, kunt u naar uw huisarts gaan. Deze kan eventueel verwijzen naar een dermatoloog. Afhankelijk van de ernst zijn er diverse mogelijkheden om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld door crèmes en pillen. Bij storende bloedvaatjes kan laserbehandeling een uitkomst bieden. Bij zwelling op de neus wordt eerder gekozen voor een laser of chirurgische ingreep.”

Regelmatig verschijnen er medische columns in het Haarlems Dagblad en het Noordhollands Dagblad waarin onze specialisten uitleg geven over huidziekten, spataderen of behandelingen daarvan. Bekijk hier de column van dermatoloog Liesbeth van der Rhee over rosacea verschenen zaterdag 27 oktober 2018 in het Haarlems Dagblad.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen