A | A | A

Geen angst voor moedervlekken

Normale moedervlekken hoeven niet te worden behandeld. Maar let op als deze veranderen. In het Haarlems Dagblad beantwoordt dr. Rob Beljaards, dermatoloog bij Centrum Oosterwal in Heemstede, vijf vragen over moedervlekken en hij vertelt waar je op moet letten.

Wat zijn moedervlekken?
Moedervlekken bestaan uit pigmentcellen die de huid tegen ultraviolet licht beschermen. Normaal zijn pigmentcellen netjes en egaal verdeeld over  de huidoppervlakte. Moedervlekken zijn samengeklonterde hoopjes pigmentcellen die zich uiten als bruine plekjes, vlak of licht verheven.

Wat is de oorzaak?
Bijna iedereen heeft wel een paar moedervlekken. De meeste moedervlekken ontwikkelen zich  tussen het vijfde en vijftiende levensjaar. Hoeveel moedervlekken iemand heeft is erfelijk bepaald, vandaar dat ze “moeder”vlekken heten.

Wat is het risico van moedervlekken?
Normale moedervlekken kunnen geen kwaad. Moedervlekken die veranderen kunnen echter kwaadaardig zijn en dan heten ze melanomen. Deze kunnen gemakkelijk uitzaaien en de gezondheid bedreigen. Daarom is het belangrijk goed te letten op veranderingen in kleur en vorm, of op klachten als jeuk en bloeden. In dergelijke gevallen is het verstandig een arts te bezoeken. Met behulp van een dermatoscoop (soort loep) is het mogelijk normale en kwade moedervlekken van elkaar te onderscheiden. Het risico op het ontwikkelen van een melanoom neemt toe bij het hebben van veel moedervlekken (meer dan honderd), bij zonverbranding in het verleden of als er een melanoom in de familie voorkomt.

Moeten ze worden behandeld?
Normale moedervlekken hoeven niet te worden behandeld. Soms bestaat een wens tot  verwijdering op een cosmetisch storende plaats. Of in geval van irritatie, bijvoorbeeld bij de  broeksriem. Maar in geval van verdenking op een melanoom is verwijdering altijd noodzakelijk. Bij twijfel zal de arts de vlek altijd ruim wegsnijden en opsturen voor onderzoek.

Wat kan ik zelf doen?
Doe aan zelfonderzoek en houd uw moedervlekken goed in de gaten, leg ze eventueel fotografisch  vast. Informeer uw huisarts of dermatoloog in geval van verandering of klachten. Zorg voor goede  zonbescherming en voorkom zonverbranding.

Regelmatig verschijnen er medische columns in het Haarlems Dagblad en het Noordhollands Dagblad waarin onze specialisten uitleg geven over huidziekten, spataderen of behandelingen daarvan. Bekijk hier de column van dermatoloog dr. Rob Beljaards over moedervlekken verschenen zaterdag 17 november in het Haarlems Dagblad.

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen