A | A | A

Atopisch eczeem, wat kan ik er aan doen?

Op www.indehuidvan.nl schrijven dermatoloog Menno Gaastra en zijn patiënt Christa Overtoom regelmatig brieven naar elkaar. In deze brieven gaat het over het wel en wee van leven met atopisch eczeem en stellen zij vragen aan elkaar.

7 februari 2019

"BESTE MENNO,
Laatst was ik aanwezig bij TEDx. Misschien ken je het van TED Talks op internet? Ik was getuige van inspirerende en sprankelende betogen van sprekers die een kijkje gaven in hun leven.
Het onderwerp van de dag was: Both sides of the story…
Elk verhaal kent twee, of meer, kanten. Het hebben van constitutioneel eczeem heeft, wat mij betreft, ook meerdere kanten. Neem bijvoorbeeld de vele zalven die in mijn badkamer te vinden zijn. Ik heb ze nodig. Wanneer ik me niet elke dag insmeer, droogt mijn huid te veel uit.
Pijn, huiduitslag en schilfers zijn slechts een kleine greep van de klachten die dan ontstaan.
Kortom: smeren helpt! Het is fijn dat er zoveel soorten smeersels verkrijgbaar zijn en dat ik hierin door jou in overvloed voorzien word.
Diezelfde smeersels hebben als nadeel, dat zij werkelijk overal hun sporen nalaten. Mijn kleding voelt altijd wat vettig. M’n bed overigens ook. Om nog maar te zwijgen over de vele, vettige vingerafdrukken die ik overal nalaat.
Toen ik vorige week, na een heerlijke kappersbehandeling, mijn billen van de lederen stoel haalde, bleef er een prachtige afdruk van diezelfde billen op de stoel achter. De vettige aanblik van mijn bilpartij op de stoel, bracht me in verlegenheid. Zacht fluisterde ik de kapster in haar oor dat ze de stoel even moest schoonmaken, gevolgd door excuses en de uitleg dat ik een huidziekte heb die helaas maakt dat ik me veelvuldig moet insmeren. Uiteraard was het geen probleem en hoefde ik me geen zorgen te maken. Ze zou de afdruk van m’n billen discreet verwijderen…
Both sides of the story…
Ik ben blij met alle smeersels die ik van je krijg en tegelijkertijd vind ik het vaak heel vervelend dat zij overal hun sporen nalaten.

Beste Menno, waarom zijn al die smeersels vaak zo vet en lijken de minder vette, hydraterende varianten, onvoldoende bescherming te kunnen bieden aan mijn huid? Mijn huid is toch vochtarm en niet vetarm?

BESTE CHRISTA,
Je verhaal doet me beseffen dat alles zijn voors en tegens heeft. Hoewel, het hebben van eczeem brengt in de regel niet veel positieve gedachten met zich mee. Dit geldt met name in de wintertijd.
De verwarming gaat dan weer aan, waardoor de luchtvochtigheid in huis lager wordt. Ook de gure, droge oostenwind doet eczeem geen goed.
Helaas zijn er nog steeds geen behandelingen ontdekt die ervoor zorgen dat je droge huid door middel van een pil als sneeuw voor de zon verdwijnt. Je zal het dus met smeren moeten doen. Daar zijn natuurlijk wel een aantal opties voor.
Wist je dat het gebruik van onthard water al veel scheelt? Heel veel mensen realiseren zich niet dat alleen water de huid al ontzettend uitdroogt. Hoe kalkhoudender (hoe harder) het water, des te meer het uitdroogt.
Wat alle smeersels doen, is een laagje over je huid heen leggen. Hierdoor verandert er iets in de hoeveelheid vocht die door de huid heen verdampt. Je brengt dus geen vocht in de huid, maar zorgt ervoor dat het vocht dat anders zou verdampen, in de huid blijft. Hoe vetter het smeersel, hoe beter dat gebeurt. Dat betekent dan ook dat veel crèmes en bodylotions, die duidelijk minder vet zijn, de huid alleen maar verder uitdrogen. De hoeveelheid water in deze middelen zorgt ervoor dat de natuurlijke verdamping van de huid alleen maar sneller gaat dan normaal.
Je kunt ook eens proberen te douchen met ongeparfumeerde doucheolie. Net voordat je douchepartij ten einde is, stap je er even onderuit en verdeel je de doucheolie over je lijf. Hierna stap je kort onder de straal terug en spoel je het eventueel teveel aan olie af. Na het afdrogen heb je dan in ieder geval een extra laagje ter bescherming van je huid. Vaak zonder dat je kleding erg vet wordt! Probeer het eens…
MENNO"

 Christa Overtoom (43) is geboren met een auto-immuunziekte en heeft ernstig atopisch eczeem. Zij wordt sinds vele jaren behandeld door Menno Gaastra, dermatoloog sinds 1999 en werkzaam bij Centrum Oosterwal in Alkmaar. Menno en Christa kennen elkaar goed en realiseren zich hoe belangrijk het is om een fijne arts-patiënt relatie te hebben. Voor Christa is de drempel om Menno te benaderen laag, of het nu gaat over het vragen van advies of over het uiten van haar ongenoegen op de momenten dat haar huid opvlamt. Samen schrijven zij elke maand een blog over het wel en wee van het hebben van atopisch eczeem.

Op www.indehuidvan.nl, een site die speciaal gemaakt is voor mensen met atopisch eczeem door Sanofi-Genzyme, worden allerlei wetenswaardigheden en thema’s over deze huidaandoening rmatoloog Menno Gaastra en zijn patiënt Christa Overtoom schrijven elkaar regelmatig een column over het wel en wee van leven met atopisch eczeem. In deze columns stellen Christa en Menno afwissend een vraag aan elkaar.

Bekijk hier de eerste column van 7 februari 2019 op de site: https://indehuidvan.nl/blog/beste-menno/

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen