A | A | A

Lentekriebels met een dunne huid

Op www.indehuidvan.nl schrijven dermatoloog Menno Gaastra en zijn patiënt Christa Overtoom regelmatig brieven naar elkaar. In deze brieven gaat het over het wel en wee van leven met atopisch eczeem en stellen zij vragen aan elkaar.

2 mei 2019,

Lentekriebels met een dunne huid

"Beste Menno,

Het is voorjaar! Ik hou er zo van! Huid-technisch gezien is het voorjaar voor mij de beste tijd van het jaar. De eerste zonnestralen zijn voor mijn huid nog prima te verdragen, alhoewel ik me om te kunnen genieten wél direct moet insmeren met factor 30. De temperaturen die passen bij het voorjaar zijn heerlijk voor mijn huid. Niet te warm en vooral niet te koud. Het zou wat mij betreft altijd voorjaar mogen zijn!

Tot een aantal jaar geleden droeg ik ‘s zomers steevast lange mouwen. De schaamte voor mijn aangedane huid won het van de warmte. Bovendien kan mijn huid weinig zon hebben, dus het dragen van lange mouwen had een extra voordeel.

Sinds ik mezelf niet meer wil verstoppen voor mijn huid, komt het vaker voor dat ik ‘goed gemutst en kort gemouwd’ door het leven ga. Ik heb ervaren dat mensen niet kijken naar mijn huid, maar naar mij. Waarom ik me al die jaren verstopt heb? Het was onnodig, zo blijkt…

Er is echter ook een nadeel aan het dragen van weinig mouw. Kleding op mijn huid dient als extra bescherming. Daar waar ik figuurlijk gezien een olifantshuid heb, lijkt mijn huid in werkelijkheid meer op een dun laagje crêpepapier.

Toen ik laatst een krat boodschappen in de achterbak van mijn auto zette, klapte de hoedenplank naar beneden op mijn arm. Ik rij een kleine auto en de hoedenplank is gemaakt van een licht materiaal. Pijn deed het niet. Het was niets eigenlijk.

Desondanks kon mijn huid het contact met de hoedenplank niet waarderen. Terwijl ik terugliep voor het winkelwagentje, voelde ik iets warms over mijn arm lopen. Ik bloedde en was een winkelhaak in mijn huid rijker.

Mijn huid is zó dun, dat ik genoodzaakt ben altijd tube-verband bij me te hebben. Ieder klein stootje veroorzaakt bij mij al snel een bloedende wond. Pleisters zouden het bloeden even functioneel kunnen stelpen als tube-verband, met dát verschil dat een pleister bij het verwijderen een nieuwe wond maakt en verband niet.

Zo gebeurt het dat ik ‘s zomers vaker met verband om mijn arm loop dan in de winter, wanneer mijn huid door het dragen van dikkere kleding beter beschermd is.

Genezen doet mijn huid niet snel. Naast verband heb ik om die reden ook altijd bacteriedodende zalf bij me. Ik voel me soms net een wandelende apotheek…

Weet je Menno, ik ben gewend aan een dunne, jeukende huid. En tóch, op momenten als deze, kan ik enorm balen en verdriet hebben van het feit dat ik zo snel gewond ben. Ik ben soms zó enorm klaar met alle pillen, zalven en het verband!

Beste Menno, wat ik me afvraag: kan een huid dikker worden? Bestaan er methoden of middelen die de huid verdikken of terug kunnen brengen in haar oude, veerkrachtige staat?"

"Beste Christa,

Als de zon weer begint te schijnen is het leven voor de meeste mensen ook weer wat gezelliger. In ieder geval voelt het gezelliger aan. Het is echter ook een jaargetijde dat juist een aantal mensen met atopisch eczeem met angst en beven tegemoet ziet.

Zonlicht heeft een remmend effect op ons afweersysteem. Vandaar ook, dat zonlicht of lichttherapie bij eczeem en psoriasis bij de meeste mensen een positief effect heeft.

De roodheid, schilfering en jeuk worden minder. Helaas voor ongeveer 10-20% van de mensen met atopisch eczeem is de lente en de zomer juist een periode waarin het eczeem extra opspeelt. Dat komt niet alleen door de zon, maar wordt ook veroorzaakt door de warmte die dit met zich meebrengt. Luchtige, goede UV-werende kleding is dan wel handig. Katoen leent zich hier goed voor, als het maar niet te dun geweven is. Dan komt de zon er te makkelijk doorheen. Ook de schaduw blijft een favoriete plek.

Overigens is voor de vitamine D aanmaak in je lijf een kwartier daglicht op je handruggen voldoende. Een op de vijf mensen in Nederland krijgt huidkanker. In veruit de meeste gevallen wordt deze uitgelokt door de zon. Niet zozeer de verbranding (dan gaat het nog eens 100 x zo hard), maar de totale hoeveelheid zonlicht die je vanaf je geboorte hebt gehad is hierin bepalend. Dus ook om die reden blijft het handig om de zon met mate op te zoeken.

Je dunne huid is inderdaad een moeizaam verhaal. Zelfs als je ergens langs wrijft kan dat meteen al bloeduitstortingen geven of ontvellingen. Het is een gevolg van langdurig gebruik van hormoonzalven, vaak meerdere keren per dag. Met name een middel als hydrocortison moest je vaak meerdere keren per dag aanbrengen om maar enigszins effect te hebben op je hardnekkige eczeem. In de huid zitten een soort voelertjes die na een aantal dagen verzadigd zijn met de hormoonzalf. Daarna is het eigenlijk niet zinnig om meer dan 1 x per dag de huid in te smeren met een steroïdzalf. Ook de werking wordt dan minder. Het blijft dan ook van groot belang om bij een beginnende verergering van je eczeem direct een wat sterkere hormoonzalf te smeren. Het eczeem is dan sneller tot rust en de huidbelasting is dan ook minder.

Jammer genoeg is er weinig aan te doen als de huid al erg dun is. Goed vet houden is extra belangrijk, want een droge, dunne huid is nog veel sneller kapot. Er zijn tegenwoordig ook allerlei sleeves te koop met patronen erop die je kunt gebruiken als extra bescherming en die de huid niet verder irriteren. Misschien een idee?

Groet, Menno"

Christa Overtoom (43) is geboren met een auto-immuunziekte en heeft ernstig atopisch eczeem. Zij wordt sinds vele jaren behandeld door Menno Gaastra, dermatoloog sinds 1999 en werkzaam bij Centrum Oosterwal in Alkmaar. Menno en Christa kennen elkaar goed en realiseren zich hoe belangrijk het is om een fijne arts-patiënt relatie te hebben. Voor Christa is de drempel om Menno te benaderen laag, of het nu gaat over het vragen van advies of over het uiten van haar ongenoegen op de momenten dat haar huid opvlamt. Samen schrijven zij elke maand een blog over het wel en wee van het hebben van atopisch eczeem.

Op www.indehuidvan.nl, een site die speciaal gemaakt is voor mensen met atopisch eczeem door Sanofi-Genzyme, worden allerlei wetenswaardigheden en thema’s over deze huidaandoening rmatoloog Menno Gaastra en zijn patiënt Christa Overtoom schrijven elkaar regelmatig een column over het wel en wee van leven met atopisch eczeem. In deze columns stellen Christa en Menno afwissend een vraag aan elkaar.

Bekijk hier de derde column van 2 mei 2019 op de site: https://indehuidvan.nl/blog/lentekriebels-met-een-dunne-huid/ 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen