A | A | A

Hoe gevaarlijk is de lentezon?

In ONVZ nieuws legt dermatoloog Menno Gaastra uit dat de lentezon best gevaarlijk kan zijn.

Hoe gevaarlijk is de lentezon?

Het voorjaar is losgebarsten en we hebben al een paar zonovergoten dagen achter de rug. Heerlijk. We genieten met z’n allen van de zon op het terras, strand of in de tuin. Maar hoe gevaarlijk is die lentezon eigenlijk? We vroegen het Menno Gaastra, dermatoloog bij Centrum Oosterwal, Noordwest Ziekenhuisgroep en Huid Medisch Centrum.

“Heel goed dat jullie daar even bij stilstaan”, antwoordt Menno. “Want hoewel de zon in het voorjaar nog niet op volle kracht is, kan hij al wel degelijk huidschade aanrichten. Onze huid is in de winter dunner en droger geworden omdat we weinig zonlicht hebben gehad. Juist daarom heeft de lentezon een behoorlijke impact op onze huid.”

Zonlicht zorgt voor vermindering van je afweersysteem. “Ons lichaam moet de hele dag vechten tegen de boze buitenwereld en zich weren tegen aanvallen van buitenaf. Zonlicht is zo’n aanval en daar reageert het lichaam direct op. Bij zonverbranding zie je de huid roder en dikker worden en je bloedvaten gaan meteen aan de slag. Ze verwijden zich en werken hard om de huid te herstellen. Vaak is dan het kwaad al geschied.”

Mythe
Men heeft lang gedacht dat zonverbranding het grote gevaar was. Maar de grootste boosdoener is de hoeveelheid zon die de huid te verduren krijgt. “Natuurlijk is zonverbranding gevaarlijk, maar wat veel mensen niet weten is dat alle zon die je in je leven hebt gehad opgeslagen ligt in het geheugen van je huid. Het aantal uren dat je in de zon doorbrengt is een optelsom, dus ook het lentezonnetje dat je op het terrasje pakt.”

Omdat we ons graag blootstellen aan de warmte van de zon, zorgt dat juist voor het grote gevaar. Een beetje zon is lekker, begrijpt Menno: “We worden er vrolijk van en zon is ook goed voor de aanmaak van vitamine D. Maar die is met 15 minuten daglicht op de rug van de hand al aangemaakt.”

“Je verbrandt minder snel met een bruinere huid, maar de meeste mensen in Nederland zijn geboren met een lichte tot zeer lichte huid. Twee eeuwen geleden werden er wat Engelsen met hun bleke huid geëxporteerd naar Australië en 200 jaar later is hun huidtype niet veranderd. Daar gaat wel wat evolutie overheen”, grapt Menno. “Maar het serieuze feit is dat huidkanker in Australië gewoon een volksziekte is.”

Huidkanker
Ook in Nederland liegen de cijfers er niet om: 1 op de 5 Nederlanders krijgt huidkanker. Huidkanker is daarmee een van de meest voorkomende soorten kanker. “Zonlicht bestaat uit UV-A en UV-B straling. UV-B, met de B van brand, zorgt voor de verbranding. Maar onderschat UV-A vooral niet. UV-A bestaat uit lange lichtgolven en zorgt juist voor het ontstaan van melanomen.” Een melanoom is meestal te herkennen aan het plotseling verschijnen van een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op de huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin nog op een moedervlek. Het is de snelst groeiende vorm van kanker in Nederland.” Daarom is het gebruik van de zonnebank ook gevaarlijk. “Daar komt ook UV-A licht bij vrij. Meestal met een zonnekracht die doet denken aan een hete Mediterrane zomerse dag.”

Eeuwige jeugd
“We willen allemaal graag voor altijd jong blijven ogen, maar te veel zonlicht zorgt voor een snellere veroudering van de huid. En met die veroudering verschijnen de rimpels die we nou eenmaal niet graag zien. Dus: wapen je tegen de zon! Zet een hoofddeksel op tijdens dat drankje op het terras en smeer je in met een zonnebrandcrème. En wees niet te zuinig: de dikte van de zonnebrandlaag op je huid is belangrijker dan de hoogte van de factor. Factor 30 beschermt voor zo’n 96%, terwijl factor 50 97% bescherming biedt. Het verschil is dus maar 1%. Zowel bij factor 30 als 50 kun je niet de hele dag doen met één dun laagje, maar dien je goed en regelmatig te smeren.”

Ook als je gaat wandelen, fietsen of varen op een bewolkte dag is smeren met een hoge factor ten zeerste aanbevolen. En dagcrèmes met een UV-filter zijn geen overbodige luxe. Naast smeren is het belangrijkste advies: “Ga niet tijdens de heetste uren van de dag zonnebaden, maar zoek de zon vroeg in de ochtend of laat in de middag op. Vermijd de uren waarop de zon het felste brandt of beperk de tijd tot een kort moment en zoek daarna de schaduw op. En blijf smeren, want ook in de schaduw bereikt de straling je huid.”

Bekijk hier het artikel op ONVZ nieuws: https://www.gidsingezondheid.nl/zorgen/hoe-gevaarlijk-is-de-lentezon-dermatoloog-gaastra-waarschuwt-voor-onderschatting/

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen