A | A | A

Slaap je al langer dan 3 jaar op hetzelfde kussen? Dit is het gevaar

Een oud kussen kan een voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels. Dermatoloog Menno Gaastra legt uit hoe dit kan in Men's Health

Je had er waarschijnlijk nog nooit aan gedacht, maar ook je kussen moet wel eens vervangen worden. Na rondvraag op het Men's Health Hoofdkwartier bleek: het hoofdkussen is al jarenlang een vast fundament in ieders bed. Maar is langdurig op hetzelfde kussen slapen schadelijk voor je gezondheid? Wij vroegen het aan een dermatoloog.

Stille killer
Toch moet je oppassen dat je kussen geen stille killer wordt. 'In de nacht zweten we vaak. Daarbij verliezen we tijdens onze slaap veel huidschilfers en talg, die zich ook in het kussen vestigen,' zegt dermatoloog Menno Gaastra. 'Dit vormt een mooie voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.'

Vol irritatie
Soms hebben we een onverklaarbare, belabberde slaap achter de rug. Je ademt moeilijk, terwijl je 's middags nog niet verkouden was. Misschien heb je last van je luchtwegen, of blokkeer je deze ten delen door te gaan liggen, maar het kan ook aan die stinkzwam van een hoofdkussen liggen.

'Als je gevoelig bent voor bacteriën kan het zijn dat je een vol gevoel in je neus en keel krijgt. Of erger: je wordt kortademig. Het kan ook zijn dat je een goede nachtrust hebt, maar 's ochtends vreemde klachten hebt, waarvan je niet weet waar ze vandaan komen. Ook huidirritatie kan een gevolg zijn van een vies hoofdkussen,' aldus Gaastra.
Wassen en wisselen
'Het advies is om je kussen iedere 2 maanden te wassen. Daarnaast wordt aangeraden om het kussen na 2 of 3 jaar gebruik te vervangen,' zegt de dermatoloog. Waarschijnlijk heb je hier nog nooit aan gedacht. Volg het advies toch maar op: als je al enkele jaren samen slaapt, kun je je trouwe bed-partner beter gedag kussen.

Hoe was je een kussen?
Donzen en synthetische kussens kunnen gewoon in het wasmachine, kijk even op het label en volg de aanwijzingen. Laat na het wassen je wasmachine nog eens extra spoelen, om het overgebleven wasmiddel volledig uit het kussen te verwijderen.

Centrifugeer vervolgens - desnoods tweemaal - om zoveel mogelijk vocht uit je kussen te verwijderen. Daarna kun je 'm in de droger doen. Wil je een lekker opgeklopt kussen? Dan is het advies om twee tennisballen in sokken te doen, en deze bij je kussen in de droger te leggen.

Schuim of veren
Een kussen van schuim? Dan kun je het beter met de hand wassen. Vul een emmer met water, voeg er een klein beetje wasmiddel aan toe en doop het kussen in de emmer. Door zachtjes te knijpen verwijder je het vuil. Na afloop spoel je het sop eruit onder de kraan en hang je het ergens te drogen.

Een veren hoofdkussen kun je beter niet met water wassen, omdat de veren dan aan elkaar zullen plakken, waardoor de structuur eruit gaat. Breng dergelijke kussens liever naar de stomerij.

Vlekken verwijderen
Een veelgebruikt kussen bezit vaak de nodige hoeveelheid gele vlekken. Dit is slechts zweet dat in het kussen is getrokken - gelukkig geen plas dus. Wil je hier vanaf? Mix dan drie kopjes warm water met één kopje vloeibaar afwasmiddel. Voeg nog een klein kopje schoonmaak soda en een half kopje witte azijn toe, aangevuld met je normale dosis wasmiddel. Was het kussen met dit zelfgemaakte brouwsel in de wasmachine, et voilà.

Hoe wissel je een hoofdkussen
Neem gepast afscheid, laat een traantje, ruik er nog eens goed aan en besluit dat het tijd is voor een nieuwe. En denk eraan, er komt ooit een dag dat je nieuwe kussen weer net zo lekker en vertrouwd voelt als je gedumpte vodje. En op die dag, is het waarschijnlijk weer tijd om een nieuwe aan te schaffen. Zó jammer.

Dit artikel is verschenen in Men's Healthhttps://www.menshealth.com/nl/gezondheid/a29511376/kussen-slapen/

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen