A | A | A

Wat je wil weten over SPF: 'Factor 30 beschermt al voor 96 procent'

De eerste zonnestralen breken door! Wel zo handig als je je dan goed insmeert. Toch? Hoe zit dat eigenlijk met zonnebrandcrèmes en hun SPF? Word je minder bruin door te smeren met een hogere factor? En wat betekent SPF eigenlijk precies?
Dermatoloog Menno Gaastra geeft hierop antwoord bij RTL Nieuws.

Sun Protection Factor
De SPF, ook wel Sun Protection Factor van een zonnebrand, geeft aan hoeveel UVB-straling de zonnebrand in staat is om te absorberen of reflecteren. Makkelijker gezegd: hoe hoger de factor, hoe langer het duurt voor je verbrandt.

UVB-straling is de straling die zorgt dat je opperhuid verbrandt en dat deze dus rood wordt. Deze straling is afkomstig van de zon. Je wil jezelf daar het liefst zo veel en lang mogelijk tegen beschermen. Verbrand jij snel? Dan is het verstandig om met een hogere factor te smeren, om te voorkomen dat je verbrandt.

Mensen die minder snel verbranden, kunnen met een lagere factor smeren, maar ook zij kunnen verbranden als ze te lang wachten met opnieuw insmeren. Ook kan het per keer verschillen hoe snel je huid verbrandt, dus dat is ook nog iets om rekening mee te houden.

Wat is de beste SPF voor mij?
In Nederland is de zon niet zo sterk, dus op een gemiddelde licht zonnige dag zou je met factor 15 goed beschermd zijn. Is het zomer, schijnt de zon volop en ga je een dag op het strand liggen of in een park zitten met vrienden? Dan is het slim om met een hogere factor te smeren. Natuurlijk hangt het ook af van welk huidtype je hebt.

Factor 30 of hoger wordt aan iedereen aanbevolen die zijn of haar huid langdurig blootstelt aan zon. Daarbij is het heel belangrijk dat je je na enige tijd weer opnieuw insmeert. Ja: ook na het zwemmen, ook al heb je je vlak daarvoor ingesmeerd! En ja: zélfs als de verpakking van je zonnebrand beweert dat de zonnebrand waterbestendig is.

Bruin worden met factor 50
Vaak gehoord dilemma: je verbrandt snel, maar wil je niet insmeren met factor 50 omdat je dan niet bruin wordt. Think again! Dit is namelijk niet waar.

Zoals hierboven genoemd heeft de factor van een zonnebrandcrème invloed op hoe lang je in de zon kunt blijven zonder dat bij jou de eerste verbrandingsverschijnselen optreden. Daarnaast zorgt de crème dat UV-straling minder schadelijk is. Dit betekent dat je huid wel bruin wordt, maar niet verbrandt. Win-win toch? Dus hup, smeren die handel!

Minder vaak smeren dankzij factor 50
Laat je ook niet misleiden door de stelling: 'minder vaak smeren dankzij factor 50'. Dermatoloog Menno Gaastra legt uit: "Smeer altijd minstens iedere drie uur, ongeacht de factor. Een hogere factor betekent namelijk niet dat hij langer blijft zitten, laat staan dat je hem minder vaak hoeft aan te brengen. Daarnaast is een factor 50 vrij hoog. Factor 30 beschermt je al voor ongeveer 96 procent."

Bekijk hier het artikel verschenen op RTLnieuws.nl.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen