A | A | A

Smeren of kleren? Dermatoloog Daniel kadouch geeft antwoord bij RTLNieuws

Uv-werende kleding is tegenwoordig overal te koop. De kleding houdt het overgrote deel van het UV-licht tegen en insmeren hoeft niet op de bedekte huid. Maar waarom zou je uv-werende kleding dragen als je ook zonnebrand hebt. Op Editie.nl en op RTLNieuws legt dermatoloog Daniel Kadouch dit uit. 

Veel winkels hangen er deze zomer vol mee: uv-werende shirts. Deze uv-shirts zouden je beschermen tegen de zon en je kunt ze ook dragen tijdens het zwemmen. Hebben die kledingstukken een voordeel als je ook gewoon een fles zonnebrand kan kopen?

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en dermatologen zien het aantal diagnoses toenemen. In 2019 ging het om 73.000 gevallen, in 2021 waren dat er ruim 82.000. "Het is natuurlijk belangrijk om die mensen te behandelen, maar we willen het probleem ook graag bij de bron aanpakken", zegt dermatoloog Daniel Kadouch.

'Uv-shirts cooler maken'
Vanuit deze urgentie zette Kadouch een bedrijf op: Tenue de Soleil. Hij verkoopt uv-werende shirts. "We willen de uv-shirts ook graag cool maken. Vroeger vonden we vaak dat het er een beetje suf uit zag en dat willen we graag veranderen. Dan wordt het namelijk normaler om zo'n shirt aan te trekken."

Als het aan de dermatoloog ligt, gaan meer mensen de shirts dragen. Vooral kinderen. "De tijd is rijp dat ouders niet alleen maar smeren, maar dat gaan combineren met een uv-shirt", zegt hij. De huid van kinderen is namelijk dunner en ze hebben minder pigmentcellen. "Daarom maakt verbranding een grote impact voor later. Ik krijg dagelijks patiënten die nu zeggen: wisten ze dit vroeger maar."

Kadouch zegt dat de Skin Cancer Foundation verwacht dat de markt voor uv-kleding de komende jaren verviervoudigt. Er wordt nu in elk geval al veel reclame voor gemaakt, onder meer HEMA, H&M, Scapino en Decathlon hebben de shirts in hun assortiment zitten.

Ook nog smeren
Het valt ook het KWF Kankerbestrijding op dat de shirts op meer plekken worden verkocht, al zijn er geen exacte cijfers over. De organisatie is voorstander van de shirts. "We vinden dat het goed is om beschermd de zon in te gaan. En zonwerende kleding is handig, want je trekt het ook makkelijk aan", zegt woordvoerder Linda Sumner.

Maar je moet er volgens het KWF wel op letten dat je de andere plekken van je lichaam - die dus niet bedekt zijn - goed in moet blijven smeren. "We adviseren om je elke twee uur in te smeren, minimaal met factor 30. En tussen 12.00 en 15.00 uur is het goed om de schaduw in te gaan."

Bewust van gevaren
Bij kinderen is bescherming tegen de zon dus extra belangrijk. "Dus zorg wel dat je doet of dat je ze dat zelf aanleert. Hun huid is nog heel erg ontwikkeling. Cellen delen zich nog snel en dat kan je op latere leeftijd wel merken", zegt Sumner. "In de jaren 80 waren we ons niet echt bewust van de effecten en gingen nog in de olie op het strand liggen. En daar merken we nu wel de effecten van."

Gelukkig zijn we ons een stuk bewuster tegenwoordig van de risico's: "We zien wel dat mensen nu weten dat de zon schadelijk is en dat mensen zich bewust zijn van de manieren waarop je je kan beschermen. "

Blokkeert beter
Maar geen shirt en enkel smeren? Dat is niet genoeg. Volgens Kadouch blijkt uit onderzoek dat we vaak niet goed of frequent genoeg smeren. Dat moet namelijk elke twee uur. Een uv-shirt is daar een uitkomst voor, want dat beschermt de afgedekte delen continu. "Bovendien blokkeert zo'n shirt de zon ook nog beter."

Bekijk hier het artikel op RTLnieuws.nl gepubliceerd 5 juli 2022.

Bekijk hier het item in de uitzending van editie.nl van 5 juli 2022.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen