A | A | A

Acne

acne

Acne vulgaris of acne is de medische term voor (jeugd)puistjes. Overigens komt deze aandoening niet alleen in de jeugd voor. In de pubertijd krijgt vrijwel iedereen acne. Het betreft een goedaardige aandoening die wel grote invloed kan hebben op de kwaliteit van leven.


Acne wordt veroorzaakt door ontsteking van de talgklieren. Door hormonale veranderingen wordt de talgklier groter en produceert meer huidsmeer. De samenstelling van deze talg is ook anders. Hierdoor kan de talg minder goed uitgescheiden worden waardoor de talg zich ophoopt rond de uitvoergangen. De talgophoping neemt ook toe door de toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier. Hierdoor wordt de uitgang nog verder vernauwd. De bacteriën die op de huid leven kunnen wel makkelijker de talgklier in en geven daar verdere infecties. Doordat talgklieren kapot gaan ontstaan uitgebreide pukkels en puistjes. Los van de hormonale veranderingen tijdens de pubertijd zijn er vele uitwendige factoren belangrijk voor het ontstaan van acne. Er zijn diverse vormen van acne.

acne

Er zijn diverse vormen van acne (zie onderstaande lijst). Tijdens uw eerste bezoek aan ons Centrum kan de dermatoloog nagenoeg altijd de diagnose met het blote oog vaststellen. Nader onderzoek is uitzonderlijk.

Acne Vulgaris

Acne vulgaris is de medische term voor (jeugd)puistjes. Het betreft een goedaardige aandoening waar vrijwel iedereen in de puberteit mee te maken krijgt, maar wel een grote invloed op de kwaliteit van leven kan hebben. Door hormonale veranderingen hoopt het talg zich op rond de uitvoergang en gaan talgklieren ontsteken. Hierdoor gaan ze uiteindelijk kapot, hetgeen uitgebreide pukkels en puistjes oplevert.

Acne Inversa

Acne inversa betekent acne van de plooien en wordt ook wel acne ectopica genoemd, acne op andere plaatsen dan de gewone acne. Dit is een vorm van acne die zich in lichaamsplooien, zoals de oksels en de liezen, lokaliseert. Het betreft hier een chronische variant die zich bij ongeveer 1% van de bevolking voordoet. Meestal ontstaat het tijdens of na de pubertijd. Het begint met een, op een steenpuist lijkende, rode bult die steeds roder en dieper wordt. Uiteindelijk barst deze open waarbij een grote hoeveelheid talg en pus vrijkomt. Veelal ontstaan tevens met pus gevulde holtes, cystes en abcessen.

Acne Conglobota

Deze vorm komt voornamelijk voor bij mannen na hun 20ste levensjaar en de ontstekingen zijn veel heviger vergeleken met acne vulgaris. Over het algemeen zijn de borst, schouders en de rug erger aangedaan dan het gezicht. Typerend voor deze vorm van acne zijn de onderhuidse knobbels en abcessen (met pus gevulde holtes) die uiteindelijk ontsierende littekens achter kunnen laten.

acne

De keuze van behandeling bij acne hangt af van de ernst, de uitgebreidheid van de ontsteking en de infectie.


De aanwezigheid van littekens is ook een belangrijke factor. In de regel wordt gekozen voor een gecombineerde aanpak van het probleem, oftewel een combinatie van pillen en crèmes of lotions. Het wordt dus zowel van binnen als van buiten aangepakt. Deze middelen bestrijden de versterkte verhoorning van de afvoergang en de bacteriegroei, onderdrukken de ontsteking en verminderen de talgvorming. 

Differin

Differin is een vitamine A zuur dat op de aangedane huid wordt gesmeerd en de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaat. Hierdoor kan de talg gemakkelijker zijn weg naar buiten vinden en zal de talgklier minder snel ontsteken.

Isotretinoïne

Isotretinoïne is een verwante stof van vitamine A zuur. Het middel wordt inwendig gebruikt bij extreme vormen van acne die littekens in de huid achterlaat en kan de gehele talgproductie stopzetten. De behandeling duurt soms langere tijd, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Veelgestelde vragen over acne en acnebehandelingen

We krijgen veel vragen over acne en horen veel onwaarheden. Hieronder hebben we enkele vragen reeds beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Stel deze dan aan één van onze specialisten via het contactformulier onderaan de pagina.

 

Veelgestelde vragen over acne

  • Kan ik op korte termijn een afspraak maken?

    Ja, doorgaans is dat mogelijk. Momenteel zijn de wachttijden helaas langer dan dat u van ons gewend bent. Kijkt u op de homepage naar de actuele wachttijden

  • Hoe lang duurt een afspraak?

    Een afspraak voor de behandeling van acne op de polikliniek duurt ongeveer 10 minuten.

  • Wordt mijn bezoek en eventuele behandeling van acne vergoed?

    Uw bezoek en behandeling wordt sowieso door de zorgverzekering vergoed indien u verwezen bent door uw huisarts. Houdt u echter wel rekening met uw eigen risico! In 2024 is dit op minimaal €385,- vastgesteld.

  • Kan mijn acne ontstaan door bepaalde etenswaren?

    Het is wetenschappers nog nooit gelukt om aan te tonen dat bepaalde etenswaren het ontstaan van acne bevordert.

  • Kan ik in de zon als ik medicijnen voor mijn acne gebruik?

    Met sommige medicijnen mag u niet in de zon. Lees hiervoor de bijsluiter of vraag het aan uw arts als deze een bepaalde behandeling voorstelt.

  • Hoe lang duurt het voordat ik effect van de behandeling merk?

    Dit is afhankelijk van het medicijn dat is voorgeschreven. Meestal treedt pas na een maand of zelfs na drie maanden verbetering op. Voordien kan de acne soms verergeren, maar dit hoeft geen reden te zijn om de behandeling stop te zetten. Indien u zich zorgen maakt kunt u altijd contact met ons opnemen.

  • Hebben mijn medicijnen invloed op mijn anticonceptiepil?

    Nee, wij schrijven bij acne geen medicijnen voor die de effectiviteit van de pil beïnvloeden.

  • Ik ben in verwachting. Moet ik stoppen met mijn medicijnen?

    Dit is afhankelijk van de medicijnen die zijn voorgeschreven. Indien deze op basis van Isotretinoïne zijn, moet u direct stoppen met het gebruik en contact opnemen met uw behandelend dermatoloog.

  • Krijg ik littekens van acne?

    Er bestaan vormen van acne waarbij men ernstige littekenvorming kan krijgen die nooit meer weg zal gaan. Dit is met bepaalde medicijnen wel tegen te gaan. Des te eerder men de acne behandelt des te kleiner is de kans op littekenvorming. Sommige mensen krabben of knijpen hun pukkels uit. Dit werkt de littekenvorming echter alleen maar in de hand en wordt dus ten zeerste afgeraden.

  •  

Stel uw vraag aan een specialist

Deze vraag stellen we u om SPAM te voorkomen.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen