A | A | A

Controleer uw huid goed op verdachte plekken

Elk jaar neemt het aantal gevallen van huidkanker toe. Er zijn diverse vormen. Het melanoom heeft de hoogste prioriteit. Een vroege herkenning en behandeling is heel belangrijk. Dermatoloog Frans Rosweide beantwoordt vijf vragen over het melanoom in de medische column van het Noordhollands Dagblad.

Wat is een melanoom?

“Het melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die ontstaat in de pigmentcellen van de huid. Het kan overal op de huid voorkomen, waarbij er een mogelijkheid bestaat dat het uitzaait. Hierdoor kan men overlijden. Over het algemeen geldt: hoe dikker het melanoom, hoe groter de kans op  uitzaaien is. Vroege herkenning en behandeling is dan ook zeer belangrijk. Het kan de prognose sterk verbeteren.”

Meer melanomen in Noord-Holland dan in de rest van Nederland?

“Erfelijke aanleg en vooral zonverbranding op jeugdige leeftijd (iets dat men zich vaak niet kan herinneren of wist door gebrek aan kennis over de gevaren van zonverbranding) spelen de  belangrijkste rol in het ontstaan van huidkanker. De combinatie van zon en strand maakt de kans op zonverbranding groter. Waarschijnlijk verklaart dit dat melanomen bij ons in Noord-Holland veel vaker voorkomen dan elders in Nederland.”

 Wat is een normale moedervlek?

“Een moedervlek is een opeenhoping van goedaardige pigmentcellen. Moedervlekken zijn vaak egaal licht of wat donkerder bruin gekleurd. Ze kunnen vlak, bol of hobbelig zijn.”

 Ontstaat een melanoom uit een moedervlek?

“Melanomen kunnen uit een gewone moedervlek ontstaan, maar ook spontaan ergens op de huid, verschijnen. Dit kan zelfs bij iemand die helemaal geen moedervlekken heeft. Het is dan ook  belangrijk dat u uw huid regelmatig controleert op verdachte plekken. Als u twijfelt over een plek, adviseer ik naar uw huisarts te gaan. Indien nodig zal deze u doorverwijzen naar de dermatoloog.” 

Wat kunt u zelf doen?

“Als u van de zon gaat genieten, zorg dan voor een goede bescherming. Smeer uzelf, maar vooral kleine kinderen, regelmatig in met een sterke zonnebrandcrème van minimaal factor 30. Beperk daarnaast het aantal zonuren, met name tussen 11:00 en 15:00 uur en laat uw huid altijd een aantal dagen aan de zon wennen. Dit beperkt de kans op zonverbranding. En blijf uw huid dus altijd regelmatig controleren op verdachte plekjes.”

"Vragen aan de specialist" is een medische column die met regelmaat verschijnt in het NHD. Klik hier om het originele artikel te bekijken zoals is verschenen in het Noordhollands Dagblad van zaterdag 13 mei 2017.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen