A | A | A

Fleboloog Mooij beantwoordt vragen over therapeutische elastische kousen op NHD Gezond

Veel mensen dragen therapeutische elastische kousen. Tegenwoordig zijn ze te verkrijgen in verschillende kleuren. Wanneer moet je deze kousen eigenlijk dragen en waarom? Fleboloog Michael Mooij beantwoordt deze week drie lezersvragen over therapeutische kousen op het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad NHD Gezond.

Hoe komt het dat ik blaasjes krijg, vlak onder de knie bij de boord van de steunkous?

Ik draag de kousen ruim 20 jaar en nooit eerder last gehad. Deze kousen heb ik nu ruim 3 maanden en om de 2 dagen wissel ik. Het boordje van de elastische kousen bestaat vaak uit siliconendruppels. Vooral bij warmte kan dat irritatie geven omdat siliconen geen vocht opneemt.

Wanneer/Waarom moet ik deze kousen dragen? Alleen ter preventie (zwangerschap bijvoorbeeld) of ook juist na behandeling?

Therapeutische elastische kousen worden gedragen bij klachten van de benen als pijn, moe en zwaar gevoel maar ook bij dikke enkels of na een trombose. Ook na genezing van een chronische beenwond is een elastische kous nodig om een nieuwe wond te voorkomen. Bij zwangerschap helpt een kous zwelling van de benen te voorkomen en verergering van spataderen tegen te gaan.

Hoe lang moet je deze kousen dragen, of zijn ze voor altijd?

Soms zijn therapeutische elastische kousen tijdelijk, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap maar soms zijn ze levenslang nodig zoals na genezing van een chronische beenwond of bij lymfoedeem (een chronische zwelling van een been door een tekort aan lymfevaten of na verwijdering van lymfklieren, bijvoorbeeld bij kanker). Therapeutische elastische kousen worden aangemeten door een speciaal daarvoor opgeleide bandagist, tegenwoordig ook wel compressiespecialist genoemd. Kousen zijn er in diverse lengtes en drukklassen. Afhankelijk van de klachten of afwijkingen kiest de compressiespecialist de voor u geschikte kous. Kousen verliezen gedurende het jaar hun druk en moeten daarom liefst jaarlijks vernieuwd worden.

Bekijk hier het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad.

NHD Gezond is een onderdeel van de site van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant en Dichtbij.nl over gezondheid en zorg. Op deze site staan o.a. artikelen, blogs en een zorgagenda.
Bezoekers van de site kunnen vragen stellen aan specialisten over een medisch thema. Elke week wordt een ander onderwerp behandeld. Onze specialisten zullen regelmatig terugkeren op het platform om vragen over o.a. huidaandoeningen en spataderen te beantwoorden. 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen