A | A | A

Dermatoloog Brenninkmeijer beantwoordt lezersvragen over huidveroudering op NHD Gezond

Iedereen krijgt te maken met huidveroudering. het is een natuurlijk proces. Hoe ontstaan nou eigenlijk die rimpels en hangende oogleden? En is daar wat aan te doen? Dermatoloog Elian Brenninkmeijer beantwoordt drie lezersvragen over huidveroudering op het lezersplatform NHD Gezond van het Noordhollands Dagblad.

Waar herken ik in een vroeg stadium huidveroudering aan?

Huidveroudering is een normaal verschijnsel en is onvermijdelijk. Rond je 20e  jaar ziet de huid er glad en stevig uit en vanaf je 30e worden de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar. Daar waar de huid het dunst is, zal veroudering het eerst zichtbaar zijn. Vaak zie je de eerste tekenen van huidveroudering rondom de ogen. De aanmaak van collageen en elastine neemt af en de huid verliest haar stevigheid; er ontstaan er rimpels en huidverslapping. Daarna volgt vaak het voorhoofd. In de loop van de jaren ontstaan steeds meer verschijnselen van huidveroudering. Er komen rimpels rondom je mond, de neuslippenplooi wordt dieper en de wenkbrauwen verlagen. Daarnaast verdwijnt het kaakcontour (hamsterwangen), de hals verslapt en er kunnen pigmentvlekken en rode vaatjes ontstaan.

Wat kan ik doen tegen huidveroudering? Ook preventief?

Goede zonbeschermingsproducten, een gezonde levensstijl en tijdelijke injectables zoals botox, fillers of laserbehandelingen kunnen het huidverouderingsproces niet geheel stoppen maar wel vertragen.

De zon richt dagelijks schade aan je huid aan. Wees dus voorzichtig met blootstelling aan de zon en niet alleen op zonnige zomerse dagen. Ook in de winter en als het bewolkt is kan Uv-licht je huid beschadigen. Gebruik een goede zonnebrandcrème met factor 30 en draag in de zomer beschermende kleding. Doe dit al vanaf jonge leeftijd, want zonneschade wordt ‘in de huid opgeslagen’: in de jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven. Niet alleen veroorzaakt het verschijnselen van huidveroudering zoals rimpels en pigmentvlekken, maar het kan ook huidkanker veroorzaken.

Verzorg je huid goed met beschermende crèmes. Een goede voedende en hydraterende crème heeft daarbij de voorkeur. Het is belangrijk bij het kiezen van een crème rekening te houden met je huidtype en conditie van de huid. Eet daarnaast gezond, drink veel water en probeer niet te roken. 

De gevolgen van huidveroudering kunnen minder zichtbaar gemaakt worden door de uiterlijke kenmerken, zoals rimpels en pigmentvlekken, van huidveroudering aan te pakken.

Om rimpels, zoals fronsrimpels en kraaienpootjes aan te pakken kan botox worden toegepast. Botox verlamt de spiertjes die de rimpels veroorzaken en blijft gedurende drie tot vier maanden werkzaam. Naarmate het vaker wordt toegepast blijft het effect langer aanhouden, vooral omdat de spiertjes (die natuurlijk al die tijd niet gebruikt worden) steeds slapper en dunner worden. Op den duur hebben deze ‘ongetrainde’ spieren dan ook zonder botox moeite om rimpels in de huid te trekken. Mensen die veel fronsen kunnen soms ongewild een norse of boze gelaatsuitdrukking hebben. Bovendien kunnen fronsrimpels uiteindelijk ‘in de huid blijven staan’. De rimpels blijven dan ook bij ontspannen gezichtsspieren aanwezig. Een botox behandeling helpt daarom ook rimpels te voorkomen.

Naast Botox kunnen ook fillers en laserbehandelingen huidveroudering aanpakken. Met tijdelijke fillers kunnen diepere rimpels of plooien worden verzacht of verdwijnen door ze ‘op te vullen’. Bij deze techniek wordt een stof met een injectienaald in de huid gespoten. De afbreekbare fillers, zoals hyaluronzuur en polymelkzuur, verdwijnen langzaam uit de huid.

Met laserbehandelingen kunnen de verouderingsverschijnselen aan de buitenkant van de huid aangepakt worden, zoals pigmentvlekken, roodheid en vaatjes. Daarnaast wordt het verouderingsproces van binnenuit vertraagd, door de aanmaak van collageen, elastine en hylauronzuur te stimuleren.

In bekwame handen zijn deze behandelingen stuk voor stuk veilige en effectief. Wanneer u een cosmetische behandeling overweegt is het heel belangrijk goede informatie in te winnen en het gewenste resultaat te bespreken met een ervaren specialist.

Werken de zalfjes uit de reclame voor ieder huidtype? Welk huidtype heeft meer last van veroudering dan de ander?

Ieder huidtype heeft een andere verzorgingsproduct nodig. De een heeft een vette huid en de ander een droge huid. Daarnaast heeft de oudere huid behoefte aan andere verzorging dan de jonge huid. Weten welke huidtype je hebt is dus erg belangrijk. Wanneer je weet welk huidtype je hebt, kun je je richten op de verzorging die het beste bij jouw huid past. Een huidtherapeut kan je hierbij adviseren.

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij huidveroudering. De etniciteit en het huidtype waar we mee zijn geboren, zijn bepalend voor hoe snel de tekenen van huidveroudering op het huidoppervlak verschijnen. Een lichte, gevoelige huid krijgt bijvoorbeeld op een jongere leeftijd rimpels, terwijl een Aziatische huid pas op latere leeftijd een ongelijkmatige huidskleur en rimpels kan krijgen. Een donkere huid is weer gevoeliger voor dermatosis pupulosa nigra (kleine, goedaardige moedervlekjes die in het gezicht verschijnen). Pigmentvlekken zijn duidelijker zichtbaar bij een lichtere huid dan bij donkere huidtypen.

Meer informatie? Kom naar de kosteloze informatieavond op donderdag 1 juni van 19:00 tot 21:00 over huidveroudering en cosmetische behandelingen. Deze avond bespreek ik, samen met mijn collega’s plastisch chirurg dr. Robert Kanhai en huidtherapeut Nike Ramaker, het huidverouderingsproces en de verschillende cosmetische behandelingen. Voor meer informatie of om u aan te melden gaat u naar www.centrum-oosterwal.nl.

Bekijk hier het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad.

NHD Gezond is een onderdeel van de site van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant en Dichtbij.nl over gezondheid en zorg. Op deze site staan o.a. artikelen, blogs en een zorgagenda.
Bezoekers van de site kunnen vragen stellen aan specialisten over een medisch thema. Elke week wordt een ander onderwerp behandeld. Onze specialisten zullen regelmatig terugkeren op het platform om vragen over o.a. huidaandoeningen en spataderen te beantwoorden. 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen