A | A | A

Pleksgewijze haaruitval, alopecia areata

Op NHD Gezond beantwoordt dermatoloog Menno Gaastra lezersvragen over pleksgewijze haaruitval, alopecia areata. Alopecia areata ofwel pleksgewijze haaruitval is een aandoening van het immuumsysteem. Soms veroorzaakt de aandoening kleine kale plekjes, maar het komt ook voor dat er grote kale plekken op het hoofd ontstaan. Kun je hier iets aan doen? Hoe ontstaat pleksgewijze haaruitval? Dermatoloog Menno Gaastra van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over dit onderwerp.

1. Ons kleinkind, een meisje van 5 jaar, heeft spontaan kale plekken boven op het hoofd en bij de slapen gekregen. Er is geen aanwijsbare ziekte. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

Pleksgewijze haaruitval of alopecia areata komt met grote regelmaat voor. De oorzaak hiervan is nog niet duidelijk. Wel weten we dat het om een zogenaamde auto-immuunaandoening gaat. Hierbij herkent het lichaam de haren niet meer als eigen en stoot ze af. Ook zien we het vaker optreden bij mensen die een atopische aanleg hebben. Je kunt hierbij denken aan mensen die eczeem, astma, bronchitis of hooikoorts hebben. Of familie hebben bij wie dit voorkomt. Een andere belangrijke uitlokkende factor is stress. Met regelmaat zien we de pleksgewijze haaruitval optreden na een stressvolle periode.

2. Waar op je lichaam gebeurt dit?

De alopecia areata of pleksgewijze haaruitval komt voornamelijk voor op het behaarde hoofd, maar kan in principe elk behaard deel van de huid aantasten. Met name de baardstreek, de wenkbrauwen en de wimpers doen regelmatig mee. Bij vijf tot tien procent van de patiënten ontstaat de haaruitval pleksgewijs, maar valt na verloop van een aantal weken toch al het haar op het hoofd uit. Dit wordt een alopecia areata totalis genoemd. In één tot twee procent kan er sprake zijn dat alle lichaamsbeharing uitvalt. Dit noemt men alopecia areata universalis. Typisch bij de alopecia areata is ook het pigmentverlies van nieuwe haren die uitgroeien.

3. Wat kun je er aan doen?

Het verloop bij iedereen is anders, maar bij veruit de meeste mensen komt de haargroei binnen twee jaar weer terug. Het kan wel zo zijn dat op sommige plekken de haren al teruggroeien, terwijl op andere plekken het haar nog uitvalt. Ook dit proces stopt weer. Als je ook nog andere immuunziekten hebt of het bestaat al op de kinderleeftijd, dan is de kans kleiner dat alle haren terugkomen. Heel vaak kan je afwachten tot de haren weer terugkomen. Je kunt het proces wel versnellen als er gebruik gemaakt wordt van hormooncrème of dithranolcrème. Ook UVA-lichttherapie en diphencyprone-injecties kunnen een mogelijke oplossing bieden. Er is niet één behandeling die bij iedereen goed werkt.

Bekijk hier het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad en de drie lezersvragen met antwoorden.

NHD Gezond is een onderdeel van de site van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant en Dichtbij.nl over gezondheid en zorg. Op deze site staan o.a. artikelen, blogs en een zorgagenda.
Bezoekers van de site kunnen vragen stellen aan specialisten over een medisch thema. Elke week wordt een ander onderwerp behandeld. Onze specialisten zullen regelmatig terugkeren op het platform om vragen over o.a. huidaandoeningen en spataderen te beantwoorden. 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen