A | A | A

Hidradenitisch, een chronisch probleem

Op 28 november 2017 organiseert de Hidradenitis Patiënten Vereniging bij Centrum Oosterwal een bijeenkomst over o.a. behandelmogelijkheden en wondverzorging bij hidradenitis. Dermatoloog Menno Gaastra van Centrum Oosterwal in Alkmaar geeft dit maal antwoord op vijf vragen over deze aandoening in het Noordhollands Dagblad.

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa, ook wel acne inversa of acne ectopica genoemd, is een chronische ontsteking van de haarzakjes en de talgklieren. Het komt vooral voor in de liezen en oksels. Maar ook onder de borsten, in de buikplooi, billen en de genitale regio. ”

Hoe ontstaat het?

“De opening van het haarzakje, waarvan de binnenkant is bekleed met huidcellen, raakt verstopt. Deze huidcellen blijven zich vermenigvuldigen en worden uiteindelijk als huidschilfers afgevoerd. Doordat deze huidschilfers door verstopping niet goed uit het haarzakje kunnen, gaat het haarzakje kapot. Hierdoor komen talg, huidcellen en bacteriën onder de huid terecht wat grote pijnlijke abcessen kan geven. De ophoping zoekt een uitweg, dit kan naar buiten, maar ook onder de huid zijn. Hierdoor kunnen
allerlei holtes en gangen ontstaan.”

Hoe wordt het behandeld?

“Bepaalde antibiotica hebben een goed effect op de aandoening. Ook middelen die behoren tot de zogenaamde TNF-alfaremmers  zoals Infl iximab en Adalimumab hebben positief effect op de activiteit van de hidradenitis. Via een operatie kunnen de onderhuidse gangetjes wegenomen worden. Nabehandeling van de ontstane littekens is belangrijk, omdat deze vaak pijnlijk zijn.”

Is het erfelijk?

“Erfelijke aanleg speelt een rol. Daarnaast zijn hormonale invloeden een bijkomende factor. Overgewicht, roken, zweten, warmte en stress kunnen een ongunstige invloed hebben. Het blijft altijd onduidelijk waar nu precies de oorzaak ligt. Vaak begint de aandoening in de pubertijd, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan.”

Is het te genezen?

“Met huidige behandelmethoden is hidradenitis goed te behandelen. Milde vormen reageren vaak positief op lokale behandeling.  Enkele plekken kunnen (na antibiotische behandeling) operatief verwijderd worden, maar uitgebreide hidradenitis heeft een langdurige behandeling nodig. Gemiddeld heeft men 18-20 jaar last van hidradenitis, daarna breekt een periode aan waarbij het tot rust zal komen.”

Dinsdag 28 november 2017 organiseert de Hidradenitis Patiënten Vereniging een informatiebijeenkomst bij Centrum Oosterwal in  Alkmaar vanaf 19.00 uur. Voor meer informatie of aanmelden kijk op www.centrum-oosterwal.nl of bel 072 515 77 44.

 

Bekijk hier de column zoals deze verschenen is in het Noordhollands Dagblad van zaterdag 18 november 2017.

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen