A | A | A

Sporten voor een stralende huid

Dat sporten goed voor je is, weet iedereen. Als je sport blijf je fit en op gewicht. Maar wist je dat je van sporten ook een mooie, stralende huid krijgt? Dermatoloog Menno Gaastra legt in de Special Gezond en Slank van het magazine Vriendin uit hoe dit komt.

Door te sporten, gaan je spieren aan het werk, versnelt je ademhaling en krijg je het warm. Menno Gaastra: "Je huid speelt een belangrijke rol bij de warmteregulatie van je lichaam. Als je het warm hebt, verwijden de bloedvaatjes in de huid. Dat verbetert de bloeddoorstroming, waardoor je lichaam zijn warmte kwijt kan. Nog een voordeel van beter doorbloede vaatjes is dat je lichaam afvalstoffen beter af kan voeren. Ook worden tijdens het sporten zweet en talg uit je huid geperst. Deze factoren samewn zorgen ervoor dat je na het sporten een mooie, stralende gloed en een zachte huid krijgt. Maar dat niet alleen: dankzij de betere doorbloeding zwelt je huid wat op. Zo worden rimpeltjes opgevuld. Ook krijg je een gezonde blos op je huid."

Sporten en de buitenlucht

Als je buiten sport, is het balangrijk je huid te beschermen tegen de zon. Menno Gaastra: "gebruik een zonnebrandcréme die tegen transpiratie kan. Een vette zonnebrandcreme gaat op je huid 'drijven' en sluit 'm af, waardoor je lichaam warmte niet kan verliezen."

Water: het allerbelangrijkst

Menno Gaastra: "Drink tijdens en na het sporten genoeg water. Je lichaam verdampt veel vocht om op temperatuur te blijven en dat moet aangevuld worden. Gemiddels verlies je een liter vocht per dag, en als je sport is dat meer. Dit moet je allemaal 'bij drinken'. Zie je huid als een plant die je genoeg water moet geven, omdat hij anders verlept. Dan wordt hij droog en ziet er dof uit. Niet zo gek ook, want je lichaam bestaat voor 75% uit water. Genoeg drinken, zeker als je vaak sport, houdt je huid geazond, vol en stralend."

Doucheroutine

Als je veel sport, douche je vaker. Of misschien ben je elke week wel meerdere keren in het water te vinden. Door al dat water droogt je huid uit. Bovendien staan na het sporten je huidcellen meer open, waardoor je huid meer vocht verliest. Hoe warmer en hoe langer je na je work-out doucht, hoe meer je huid uitdroogt. Helemaal als het water veel kalk bevat. Dermatoloog Menno Gaastra: "Smeer je huid na het douchen in met een bodylotion of olie, die verzorgt je huid intensief."

Feit of fabel?

Door te sporten maakt je huid meer collageen aan
FABEL. Menno Gaastra: "Je huid maakt door te sporten helaas geen elastine of collageen aan."

Van vieze trainingsapparaten krijg je puistjes
FABEL. Er wordt vaak gedacht dat je als je een vies apparaat aanraakt en hierna je huid, je van de bacteriën puistjes krijgt. Dermatoloog Gaastra: "Dat klopt niet. ALs je sport, zweet je meer, waardoor veel bacterieën weer worden weggespoeld."

Als je veel sport heb je vaker last van puistjes
DIT IS DEELS WAAR. Als je sport, moet je lichaam zijn warmte kwijt. Hierdoor zweet je en wordt je huid dus nat. De talgklieren produceren als reactie hierop meer talg, om je huid te beschermen tegen uitdroging van het zweet. Hierdoor kunnen je talgkliertjes een beetje verstopt raken, waardoor je een puistje krijgt. Maar talgkliertjes zijn niet de enige boosdoeners. Kijk ook kritisch naar de crèmes die je voor en na het sporten op je gezicht smeert. Een te vette crème kan je talgkliertjes verstoppen. Gebruik liever een lichte crème die snel intrekt."

In het artikel vind je nog veel meer tips voor je huid en wetenswaardigheden over je huid. Bekijk hier het artikel in de Special Gezond en Slank van Vriendin, geschreven door Whitley Volger m.m.v. dermatoloog Menno Gaastra.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen