A | A | A

Noodzaak van verstandig omgaan met zon wederom aangetoond

Tijdens de landelijke Huidkankerdag afgelopen zaterdag controleerden de dermatologen van Centrum Oosterwal en Noordwest Ziekenhuisgroep 183 personen op verdachte plekjes. Bij 41 mensen zijn verdachte plekjes gevonden.

In heel Nederland deden dermatologen mee aan de Huidkankerdag die dit jaar voor de zesde keer werd gehouden. De Huidkankerdag is een intitiatief van de NVDV, de Nederlandse Vereniging van dermatologen. In totaal werden er 3500 mensen gechecht door 180 dermatologen in ruim 80 klinieken. 

Bij 514 mensen werden verdachte plekken geconstateerd. Bij meer dan 200 mensen werd een zeer hoge verdenking op huidkanker geconstateerd, waarbij in 28 gevallen mogelijk sprake was van een melanoom, de kwaadaardigste variant van huidkanker. Deelnemers met verdachte plekken hebben het advies gekregen om zich nader te laten onderzoeken bij de huisarts.

Behalve de verdenkingen op huidkanker, is bij enkele honderden mensen geconstateerd dat de huid is beschadigd door zon. Mensen die regelmatig verbranden in zon, veel moedervlekken hebben of mensen die geregeld een zonnebank bezoeken, lopen een verhoogd risico op het verkrijgen van huidkanker. Dat geldt ook voor roodharigen of mensen met een buitenberoep. Menno Gaastra, dermatoloog van Centrum Oosterwal: “Natuurlijk moeten we genieten van de zon, maar we moeten daar wel bewust mee omgaan en zorgen dat we niet verbranden. Voor risicogroepen is een regelmatige controle van de eigen huid heel belangrijk. Iedereen zou zijn of haar huid eigenlijk regelmatig goed in de gaten moeten houden. De resultaten van de Huidkankerdag maken dit opnieuw duidelijk.”

Tijdens de huidkankerdag in Centrum Oosterwal was er ook veel aandacht voor voorlichting en preventie. Naast de adviezen van de dermatoloog kon men ook terecht bij de huidtherapeuten en de medewerkers van de apotheek. Zij legden uit hoe de huid het beste tegen de zon te beschermen en waar op gelet moet worden, als je zelf je huid controleert op verdachte plekjes. In Centrum Oosterwal hebben wij hier een handige kaart voor. Wilt u deze bestellen dan kunt u dit via info@centrum-oosterwal.nl doen. Als u twijfelt over een plekje adviseren wij u altijd de huisarts te bezoeken. Hij of zij kan u, indien noodzakelijk, doorverwijzen naar een dermatoloog.

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen