A | A | A

Thema NHD Gezond: open been

Een open been is een vervelend gevolg van verschillende aandoeningen. En dus zijn er ook diverse aanleidingen en diverse behandelingen. Fleboloog Michael Mooij beantwoordt deze week drie vragen over het open been op NHD Gezond, het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad.

1. Wat is een open been?

Een open been is een niet of slecht genezende wond aan het been. De oorzaken variëren van spataderen tot huidkanker. Ook vaatvernauwing en suikerziekte kunnen chronische wonden veroorzaken aan de benen.

2. Hoe behandel je een open been?

De behandeling van het open been is afhankelijk van de oorzaak. Als een spatader de oorzaak is, dan kun je met een laserbehandeling de spatader uitschakelen. Bij een vernauwde slagader, bijvoorbeeld door hoge bloeddruk, roken of een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, kan de slagader met een ballonnetje weer opengemaakt worden. Er kan dan een stent geplaatst worden die de slagader open houdt. Bij huidkanker is een operatie waarbij dit wordt verwijderd de beste oplossing. Als er geen behandeling van het onderliggend lijden mogelijk is, bijvoorbeeld bij beschadigde aderen door trombose, dan is een goed aangelegd compressieverband de beste oplossing in combinatie met bewegen.

3. Kan je een open been voorkomen en zo ja hoe?

Open benen kun je deels voorkomen. Vernauwingen in de slagaderen zijn voor een deel te voorkomen door niet te roken, hoge bloeddruk te behandelen en een te hoog cholesterolgehalte van het bloed te behandelen. Bij grote spataderen met dikke enkels en huidveranderingen zoals eczeem en verkleuringen is het verstandig om de spatader uit te schakelen. Dat kan tegenwoordig onder plaatselijke verdoving poliklinisch plaatsvinden met een laserdraad. De patiënt kan de volgende dag vaak weer aan het werk en napijn is er niet of nauwelijks.

Bij suikerziekte is het belangrijk om de suikerspiegel binnen bepaalde waarden te houden. Ook regelmatige controle en verzorging van de huid, suikerpatiënten hebben vaak minder gevoel door aantasting van de huidzenuwen, is belangrijk om tijdig wondjes te ontdekken en te behandelen. Patiënten die trombose hebben gehad, wordt aangeraden om elastische kousen te dragen om open benen te voorkomen.

Informatieavond

Spataderen zijn een van de grootste veroorzakers van open been. Wilt u hier meer informatie over?
Op dinsdag 14 november organiseert Centrum Oosterwal van 19.00 – 20.30 uur een gratis informatieavond over spataderen, de gevolgen (onder andere open been) en de behandelmogelijkheden.
U kunt zich hier aanmelden.

Bekijk hier het gezondheidsplatform van het Noordhollands Dagblad en de drie lezersvragen met antwoorden.

NHD Gezond is een onderdeel van de site van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant en Dichtbij.nl over gezondheid en zorg. Op deze site staan o.a. artikelen, blogs en een zorgagenda.
Bezoekers van de site kunnen vragen stellen aan specialisten over een medisch thema. Elke week wordt een ander onderwerp behandeld. Onze specialisten zullen regelmatig terugkeren op het platform om vragen over o.a. huidaandoeningen en spataderen te beantwoorden. 

 

 

waar medisch specialistische zorg én persoonlijke aandacht samenkomen